СПОРТЪТ ПЛУВАНЕ В ЕДНОВЕКОВНАТА ИСТОРИЯ

НА СПОРТНО ДРУЖЕСТВО „ЧЕРНО МОРЕ”

 

Когато говорим за плуването в рамките на „Черно море”, не можем да не кажем, че това е един от най-древните спортове. Древногръцка мъдрост е „той е неграмотен защото не може да чете и да плува”.

Корените на плуването в дневността обяснява и факта, защо този спорт е един от първите членове на основаната в 1913 година, преминало през различни имена и сега „Черно море” – Варна. От 100-годишната история на ОСК“Черно море”, 81 години са свързани с плуването. Началото в плуването е поставено в СК „Владислав” през 1932 година, от з.т. Алекси Алексиев – Папата.

Това начало го приемаме условно, защото много по рано е имало различни плувни мероприятия, между които и плуването от Галата до Варна през 1914 година.

Организираният плувен спорт е свързан с предшественика на сдружението – “Владислав”. Прозорливият деятел на този клуб, а по-късно заслужил треньор по плуване Алекси Алексиев – Папата, поканва за наставник на варненските плувци участника в олимпийските игри от Австрия Фритбергер, който ги обучава в стиловете бруст и кроул. Без басейн, плувците от онова време Добри Желязков, Евстати, Иван и Коста Попови, Кирил Русев, Николай Бъчваров и Георги Широков насрочват първата междуградска среща в София, на “Динабад” и я печелят с 1 точка.

 

Алекси Алексиев е завършил във Виена, където е живял 10 г., занимавал се е с много спортове, но основният е плуването. След завръщането си във Варна той започва подбор на плувци, които готви и изпраща на държавните състезания в София.

Първи негов възпитаник е Евстати Попов, през 30-те години на миналия век шампион в кроуловите дисциплини – от 100 до 1500 м. През 60-те години Алекси Алексиев създава първия майстор на спорта при жените – Елисавета Тинева.

 

 

 

През 1946 година на първият държавен шампионат по плуване отлично се представят Н. Карабаджаков, Й. Вълканов, В. Дюлгеров, Е. Цеков и др.

През 1955 г. в „Черно море” се завръща Папата. Той е създал най-много шампиони, най-много майстори на спорта, най-много в десятката на плуването в България, където № 1 е Юлиян Русев и М. Николова, Тони Стателов и Красимир Петков, участници в Олимпиади.

Построяването на басейн “Приморски” дава възможност да се откроят стотици плувни дарования, подготвени в различни периоди от Величко Дюлгеров, Милко Рачев, Алекси Алексиев, д-р Любен Лазаров. С подготвената от тях плеада надарени плувци – от първия майстор на спорта по плуване в страната Петър Странчевски до обявения за плувец No 1 на България по повод 50-годишния юбилей на плувния спорт в страната Юлиян Русев, всички те оставят трайна диря изобщо в българския спорт.

Не можем да пропуснем факта, че плуването получава мощна подкрепа от ВМС. Като основна дисциплина в подготовката на военните моряци е плуването. Затова естествено адм. Иван Добрев е избран и е първият председател на републиканския комитет по маратонско плуване, а първият майстор на спорта в България е адм. Петър Странчевски.

В рамките на ВМС, Флотско физкултурно дружество, Флотско студентско физкултурно дружество „Черно море”следват години на бурно развитие на този спорт.

 

Още един треньорски гений – Д-р Л. Лазаров се изявява блестящо. Подготвени са дълъг списък от много изявени плувци. Към треньорските колоси се добавят имената на Милко Рачев, Иван Попов, Данко Добрев, Борислав Георгиев, Катя Нестерова, Ваня Колева, Добринка Симеонова, Васил Колесниченко и новите ни попълнения Калоян Георгиев и Никола Петров.

 

 

В различните периоди плувният клуб е сред участниците в олимпиади както следва: Юлиян Русев – Мексико и плувец № 1 на петдесетлетието; Тони Стателов и Красимир Петков – Монреал; Ани Монева, Добринка Минчева, Румяна Добрева – Москва; Симеон Македонски – Сидни.

Впечатляващи са постиженията, вписани в книгата на Гинес на Добри Динев – с пет световни рекорда и на Васил Колесниченко – два световни рекорда.

Разностранното развитие на плувния спорт позволява неговите представители да се изявят и в маратонските плувания. Васил Жеков, Васил Атанасов и Добри Динев са с най-големи международни успехи. Добри Динев, който живее и работи в Канада, записва срещу името си четири рекорда в книгата на Гинес.

Към традициите в този спорт основно място заема маратона „Галата – Варна”. Неговата популярност е извън границите на България, и най-очакваното плувно състезание не само от варненци, но от всички плувци в България. Това се потвърди на последното му 73-то издание, с участието на рекордните 278 участници.

Разностранното развитие на плувния спорт позволява неговите представители да се изявят и в маратонските плувания. Васил Жеков, Васил Атанасов и Добри Динев са с най-големи международни успехи. Добри Динев, който живее и работи в Канада, записва срещу името си четири рекорда в книгата на Гинес.

На 8 август 2009 г. от 9.00 ч. на Морска Гара Варна се дава старт на кръг от Световната купа по плувен маратон на олимпийската 10-километрова дистанция „Варна 2009”. За първи път страната ни става домакин на форум от подобен мащаб. Перфектната организация на ежегодния маратон Галата – Варна, дело на всеотдайния деятел и ръководител на плувния ни спорт Надежда Парушева, обновената и модернизирана плувна база, градът като най-сериозната родна туристическа дестинация през лятото, бе основна причина FINA да предостави датата 8 август 2009г на Варна, а не на бъдещия домакин на Олимпийските игри, Лондон, като не забравяме заслугата за домакинството и на осем кратния световен шампион Петър Стойчев.

Независимо от обективните трудности около липсата на материална база повече от 10 години, сегашния ПСК „Черно море” успя не само да продължи, но и да увеличи успехите си в близките няколко години. В съвременната си история ежегодно стоим на челно  място сред вече 13-те варненски клуба по плуване, а в национален мащаб от 57 клуба в България, участвайки с пълни отбори във всички възрастови групи с картотекирани над 150 състезатели от 7-мо през 2011г., през 2012 г. сме на 4-то масто, само на 14.5 т. от третия и на 20 т. от втория в класирането, при общ сбор 7 119,5 т.

Най-добрите състезатели на клуба са спечелили само през 2013 г. общо 85 медала, като 24 са златни, 32-бронзови и 29 сребърни. Най-младата ни надежда Дениел Нанков е с 17 медала при при деца, Богослава Дянкова с 15 медала при старша възраст и жени, Дилян Желязков с 11  при юноши старша възраст, Стилина Иванова при децата и Бояна Кирчева при девойки старша възраст с 10 медала.

Амбициите на всички в клуба са да работим активно за откриване на новите плувни таланти на Варна, за тяхното спортно развитие и за спечелване на европейска и светона слава за нашия град.

ПРЕДИ 48 ГОДИНИ: 12 СМЕЛЧАЦИ ОТ ВАРНА ПЛУВАХА 502 КИЛОМЕТРА ДО ОДЕСА

На този ден преди 48 години 12 елитни плувци от Варна влизат в историята, след като щафетно преплуват разстоянието от 502 км до Одеса.

И до ден-днешен това е най-дългият в света маратон в открити води без прекъсване. Идеята на треньора Милко Рачев реализират Петър Странчевски, Борислав Георгиев, Димитър Статев, Петър Панайотов, Харалампи Калчев, Божко Бонев, Благой Вълнаев, Милен Тодоров, д-р Христо Оджаков, д-р Николай Гавриков, Ардаш Бедросян и Иван Янков-Чиката. В маратона като резерви участват още Христо Теохарев и Петко Петков.

На 15 юли 1964 г. в 20 часа плувците се хвърлят в Черно море от централния мост във Варна, а в Одеса пристигат на 23 юли предобед. По време на плуването посоката определя кораб „Вапцаров“, а катер и гребна лодка също помагат. Историческото събитие става възможно след личното съгласие и одобрение на адмирал Иван Добрев-Странджата, който обезпечава участниците с плавателни съдове и всичко необходимо.

Най-малкият участник в преплуването до Одеса е Борислав Георгиев. По онова време той е едва на 16 години.

Любопитно е, че Милко Рачев планира преплуването да се състои 5 години по-рано, но адмирал Орманов не разрешава. „Искаш да избиеш всички в тези морски бури ли?“, отсича Орманов. Впоследствие Странджата рискува, защото самият той е плувец и знае добре какъв престиж на България и военноморския й флот би донесло едно такова постижение.

Години след това Петър Странчевски завършва академия в СССР и се издига до адмирал. Димитър Статев става световен шампион по водно спасяване, Харалампи Калчев и Ардаш Бедросян са републикански шампиони на 30 км, а Иван Янков – на 400 метра.

Милко Рачев: Щормът край Каварна не ни прекърши.

Организаторът на щафетното преплуване Милко Рачев си спомня, че още във втория ден край Каварна ги връхлетял щорм. „Вълните бяха високи и силни. Тогава във водата се хвърли Благой Вълнаев, който бе силен брусист и отлично знаеше, че в подобни условия разстоянието се преодолява само със странично плуване. След два часа морето утихна и до Одеса бе гладко като стъкло. Край нас спокойно си плуваха делфини и ни придружаваха“, върна се години назад във времето Рачев.

Последният не е забравил и топлото посрещане в Одеса. „На плажа ни очакваха хиляди хора, а някои от тях не се стърпяха и навлязоха в морето с дрехи, за да ни посрещнат. Прегръщаха ни и ни целуваха. Казаха, че ще съобщят за постижението по всички световни информационни агенции и радиото, както и по тяхната телевизия“, допълни Рачев. Той уточни, че маратонът бил доста тежък и Петър Странчевски отслабнал със 7 кг. На практика участниците са изминали около 20 км повече, защото не е било възможно да плуват само в права посока. Всеки от 12-те плувци е преминал общо 42-45 км, а на ден е бил във водата 4 пъти по 30 мин. 90% от разстоянието е преодоляно с кроул, а 10% – с бруст.

„Подвигът на момчетата нямаше да стане факт, ако не беше Иван Добрев-Странджата. Адмиралът повярва, че ще успеем и ни даде възможност да го направим. Ако не беше той, това преплуване нямаше да се осъществи. В момента Иван Добрев е на 90 години и ако здравето му позволи, ще дойде във Варна за празника на флота през август“, завършва Рачев.

 

„Най-малкият участник в преплуването до Одеса е Борислав Георгиев. По онова време той е едва на 16 години. Пред „ПЕТЕЛ настоящият треньор на ПСК „Черно море“ си спомни, че са минали през доста перипетии. Например там, където река Дунав се вливала в морето, течението било толкова силно, че дълго време стояли на едно място. На румънска територия пък митничари изразили опасения за наличието на мини и от мерки за сигурност изтикали кораба „Вапцаров“ навътре в морето. „Най-много обаче се уплаших при едно мое нощно плуване. Тъй като бях без очила, под мен все едно съществуваше тъмна бездна. В един момент при поредното замахване с ръка ударих нещо, което по-късно се оказа умрял делфин, чийто разчленени тленни останки са разпръснати наоколо. Сигурно съм имал голям късмет, че след стреса не съм получил разрив на сърцето“, спомни си Георгиев. Той разкри и други преживени емоции: „Когато навлизахме към брега в Одеса, всички заедно опънахме във водата огромен лозунг: „Вечна дружба“. Посрещачите ни изпаднаха в еуфория и от прегръдките едва не разкъсаха плаката. На следващия ден пък за първи път видях телевизия. Поканиха ни в студио, за да споделим впечатленията си, и като светнаха едни прожектори в лицето ми, съвсем забравих да отговарям на въпросите на руски, въпреки че го изучавах в училище. Все едно имах бяло петно в мозъка…“

Независимо от обективните трудности около липсата на материална база повече от 10 години, сегашния ПСК „Черно море” успя не само да продължи, но и да увеличи успехите си в близките няколко години.

В съвременната си история ежегодно стоим на челно  място сред вече 13-те варненски клуба по плуване, а в национален мащаб от 57 клуба в България, участвайки с пълни отбори във всички възрастови групи с картотекирани над 150 състезатели от 7-мо през 2011г., през 2012 г. сме на 4-то масто, само на 14.5 т. от третия и на 20 т. от втория в класирането, при общ сбор 7 119,5 т.

Най-добрите състезатели на клуба са спечелили само през 2013 г. общо 85 медала, като 24 са златни, 32-бронзови и 29 сребърни. Най-младата ни надежда Дениел Нанков е с 17 медала при при деца, Богослава Дянкова с 15 медала при старша възраст и жени, Дилян Желязков с 11  при юноши старша възраст, Стилина Иванова при децата и Бояна Кирчева при девойки старша възраст с 10 медала.

Амбициите на всички в клуба са да работим акривно за откриване на новите плувни таланти на Варна, за тяхното спортно развитие и за спечелване на европейска и светона слава за нашия град.

 

19 септемри 2013 г. – 100 годишен юбилей „черно море” Варна.