fbpx Skip to main content
НОВИНИ

Александър Николов покри норматив за второто си световно първенство

[:bg]На държавното в София възпитаникът на Никола Петров се окичи със злато на 50 м свободен стил

Възпитаникът на треньора на ПСК „Черно море” Никола Петров – Александър Николов, покри норматив за второто си световно първенство на 50 м свободен стил.

На държавното лично отборно първенство за мъже и жени на столичния басейн „Диана” варненецът спечели шампионска титла, спирайки хронометрите на 23,10 сек. След него са плувци от Казахстан и Гърция.

Николов взе виза за шампионата на планетата в Будапеща още миналата година – на олимпиадата в Рио. „Този норматив се признава от международната федерация, но по новите правила на БФПС трябва да бъде покрит до 6 месеца преди световното, за да бъде признат”, разясни състезателия на „Черно море”.

Първото участие на възпитаника на Никола Петров на световно по плуване за мъже бе през 2015 г. в Русия. В гр. Казан той завърши на 56 място в кралската дисциплина 100 м свободен стил. Николов преплува дистанцията за 51,01 сек., като по този начин подобри времето си от открития шампионат на Словения, където по-рано бе спечелил квота за световното.

В една от най-очакваните дисциплини на държавния шампионат в София, който продължава и през уикенда – на 100 м бруст, олимпийският шампион от Казахстан Дмитрий Баландин се окичи със злато. На финала той записа резултат 1:01,42 мин.
Равносметката за ПСК „Черно море” до момента е: златен медал за Бояна Кирчева в дисциплината 100 м свободен стил; титла за смесената щафета 4Х100 м свободен стил; бронзови отличия за Божидара Орленко – 50 м бруст и Калина Николаева – 200 м съчетано плуване и четвърто място за Павлина Тодорова на 50 м бруст.

 

 [:]