fbpx Skip to main content

Изключителен повод за гордост има плувният шампион на България ПСК „Черно море“!

Бащата на даровития плувец от клуба Самуил Данаилов – кап. втори ранг Николай Данаилов, е командир на първия български военен научноизследователски кораб с бордови номер 421 – „Св. Св. Кирил и Методий“. Треньор на Самуил Данаилов в ПСК „Черно море“ е Никола Петров.

Днес, в Деня на Св. Седмочисленици (Светите братя Кирил и Методий и учениците им Климент, Наум, Горазд, Сава и Ангеларий), корабът бе кръстен във Военноморската база във Варна от номинираната за Оскар българска актриса Мария Бакалова.

„Много се гордея със съпруга ми! Щастлива съм, че е командир на първия българския военен научноизследователски кораб!“, сподели пред swimming.bg ослепителната съпруга на кап. Данаилов – Радка Данаилова.

На тържествената церемония по издигане на военноморския флаг  и присвояване на име на кораба официален гост бе мениджърът и откривател на Мария Бакалова – Юлиан Костов. Юли е съотборник на нашия треньор в ПСК „Черно море“ – Никола Петров, а днес – актьор със световна слава в Меката на киното Холивуд. Костов е шампион на България в най-коронованата дисциплина 100 м свободен стил, възпитаник на треньора Борислав Георгиев.

Корабът „Св. Св. Кирил и Методий“ ще изследва тайните на Световния океан и на ледения континент Антарктида. Ще осигурява българските експедиции до Антарктида и ще помага на родните полярници да стигат до базата си на ледения континент.

Той е заявка за развитието на България като морска държава.

„Вълнуващо е, изключително е, невероятно! Вярвам, че е само за добри цели и наистина ще пази нашите смели момчета и момичета, които отиват на това дълго пътешествие, защото 45 дни се пътува“, каза Бакалова по време на церемонията.

Холивудската знаменитост отправи и пожелание към екипажа на кораба: „Искам да кажа, че ви пожелавам да бъдете здрави, да вярвате. Аз вярвам във вас, цяла България вярва във вас и светът вярва във вас!“

По време на тържествената церемония бяха издигнати военноморският флаг и флаговете за разцветяване.

Официалната част завърши с тържествен марш на курсанти от Военноморското училище.

Плавателният съд е собственост на Консорциум „Българска антарктическа база „Св. Климент Охридски“ и научноизследователски кораб“, чиито членове са ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“, Софийски университет „Св. Климент Охридски“ и Български антарктически институт /БАИ/.

Съдът е построен в Норвегия. Той е със засилен корпус и е плавал дълги години в Северно море.

Очаква се първото плаване на нашия кораб към ледения континент да е през следващата година. Инвестициите в дългото плаване могат да се възвърнат чрез отдаване на кораба под наем.

„Ако го чертуваме за 20 дни на някоя научна организация или на който му трябва, е 1 милиона долара“, каза проф. Христо Пимпирев, директор на Българския антарктически институт.

По време на експедициите корабът ще превозва полярните изследователи и тяхното оборудване.

„Той трябва да осигури и преноса на материалите, с които ще се строи новата антарктическа база на ледения континент“, каза флотилен адмирал Боян Медникаров, началник на Висшето военноморско училище във Варна.

На кораба ще се провеждат и практическите обучения на курсантите и студентите от Военноморското училище.

Основните задачи, които плавателният съд ще изпълнява, са осигуряване на българските национални антарктически експедиции, осъществяване на научноизследователски дейности от Националната програма за полярни изследвания, както и такива в Черно море и Световния океан, провеждани от Софийския университет, БАИ, ВВМУ, БАН, Селскостопанската академия и други научни организации.

Корабът ще се използва и за практиките на обучаемите от ВВМУ и на други морски образователни институции. С него ще могат да се правят и хидрографски изследвания за нуждите на ВМС на Република България.

На тържествената церемония по издигане на военноморския флаг  и присвояване на име на кораба официални гости бяха зам.-министърът на отбраната Пламен Йорданов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, началникът на Военноморското училище флотилен адмирал проф. Боян Медникаров, кап. I ранг Камен Кукуров – началник на щаба на ВМС, председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски, председателят на Българския антарктически институт проф. Христо Пимпирев, ректорът на КУ „Св.Климент Охридски“ проф. Анастас Герджиков, командирът на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов, генералният директор на БТА Кирил Вълчев и други.

***
 Текстът е подготвен по материали от bntnews.bg и dariknews.bg

 ***

Снимки: Личен архив Радка Данаилова, БНТ, БТА, dariknews.bg