fbpx Skip to main content
НОВИНИ

Богослава Дянкова, плувец № 1 на ПСК „Черно море”: Целя се във финали на всички индивидуални дисциплини


Да достигне до финали във всички индивидуални дисциплини при жените по време на зимния шампионат по плуване на България, е основната цел, която си е поставила най-добрата състезателка на ПСК „Черно море” Богослава Дянкова.
В навечерието на новогодишните празници талантът бе избран за плувец № 1 на клуба на тържествена церемония. Богослава тренира под ръкодството на наставника Никола Петров. Статистаката сочи, че именно победителката в почетната десетка на отбора има най-голям принос към точковия актив на „Черно море” – тя е натрупала 131,63 т. 26 медала, от които 10 златни, е извоювала Дянкова миналата година. Над 80 приза е спечелила през цялата си спортна кариера. През 2015 г. преминава във възрастова група „жени”, където „конкуренцията е жестока”, признава състезателката. И добавя, че желанието й е да подобри техниката, скоростта и времената си. „През настоящия зимен шампионат на България желая да постигна финал на всички индивидуални дисциплини”, мечтае тя. Прелестната пловдивчанка споделя, че дължи всички успехи на треньора си Никола Петров.
Любовта й към плувния спорт е от дете – започва да тренира Под тепетата през 2005 г. при Ботко Трендафилов. „Още в самото начало той ме накара да повярвам, че от мен ще стане плувец. Любимият ми стил винаги е бил бътерфлай”, добавя изявената спортистка.
Богослава признава, че изкючително много цени това, че личният й треньор Никола Петров е безкрайно отдаден на работата си, верен приятел е, а опитът му като състезател помага много на възпитаниците му: „Негова е заслугата да стана една от най-добрите кроулистки в България. Преди да се преместя при него, тренирах само бътерфлай. Научи ни със съотборниците ни да се защитаваме взаимно, да си помагаме и да не обръщаме внимание на хората, които говорят клевети”.
Любимите плувци на Богослава, която е отличничка в Първа езикова гимназия, са Антоанета Фрекнева, Нина Рангелова и Петър Стойчев. Идолите й в световен мащаб са Майкъл Фелпс, Чад ле Кло, Нейтън Ейдриън, Лохте, Сара Шьострьом, Кромовиджоджо и Флоран Маноду.
„Опитвам се да плувам 50м бътерфлай без въздух като Сара, но още не ми се отдава! Имам същите очила като Чад ле Кло (Аrena cobra mirrored), но не си въртя главата като него, за да следя конкурентите си”, казва през смях Богослава. Издава, че тайната на съвършената й физика е отказът от сладките изкушения, особено преди състезание. Но въпреки това не й е лесно да устои на шоколада.
Любимите занимания през свободното време на плумец № 1 на „Черно море” са да чете книги и да сърфира в нета. Засега не мисли да се отдава на треньорска дейност, изкушава я спортната психология. Мечтата на Богослава е един ден да покори световния връх и да прослави България на олимпиада.