fbpx Skip to main content

Състезателката на шампиона ПСК „Черно море” Тея Николова ще плува на трето европейско първенство в рамките на една година. От 5 до 10 декември суперуспешната варненка, която се готви под ръководството на главния треньор на клуба Никола Петров, ще участва на европейското на малък басейн в Румъния.


В шампионата ще се включат общо петима българи – освен Тея, редом до най-силните плувци на Европа, ще плуват още световният рекщордьор Петър Мицин, Калоян Левтеров, Габриела Георгиева и Диана Петкова. Състезанието ще се проведе в град Отопени и ще влезе в домовете на БГ феновете на плуването благодарение на БНТ 3. Сутрешните сесии стартират в 9,30, а финалите са от 18 ч.
Българите са на румънска земя от петък.


„Участието ми на европейското в Румъния е голяма крачка, свързана с развитието ми като състезател. Горда съм от себе си – успях да стигна дотук. Това е третото ми европейско в рамките на годината! Вълнувам се много, за пръв път ще се състезавам в категорията жени – тръпката е различна, но това не ме притеснява толкова много”, вълнува се Тея Николова. Черноморката покри норматив за европейското още през април, по време на държавното отборно първенство в Бургас, а миналата седмица на изминалото републиканско го затвърди.
„В Румъния ще плувам на 50 и 100 м бруст – дисциплините, в които се чувствам най-спокойна и съм най-конкурентна на останалите състезатели. Целта ми е на първо място да изплувам дистанциите по възможно най-добрия начин, да подобря личните си постижения от миналата седмица и да се представя на ниво. Разбира се, в главата ми се върти идеята за полуфинали и финали, но това зависи и от конкуренцията”, коментира Николова.
„Подготовката ми премина чудесно, доволна съм от досега постигнатите резултати, чувствам се във форма и съм готова да се състезавам. С отбора имахме лагер на „Спорт Палас” за 10 дни, точно преди държавното, за да свикнем с 25-метровия басейн. След това продължих да тренирам и по време на състезанието, плувах и на закрития басейн на комплекс „Приморски”. В София тренирахме целият национален отбор, а в Румъния сме няколко дни преди старта на европейското”, обобщи варненката.
„Това е първото голямо състезание за Тея при жените. И само по себе си е невероятно постижение, и за клуба, и за нея като придобит опит, който ще й помогне за цялостното й развитие. Перфектно начало за Тея на световната сцена!”, коментира личният треньор на Тея – Никола Петров.