fbpx Skip to main content
НОВИНИ

Връчват купа „Добри Динев“ на най-добрия варненец в „Галата – Варна“

[:bg]

С купа „Добри Динев“ ще бъде удостоен най-бързият участник от морската столица в плувния маратон „Галата – Варна“. Проявата е на 5 август. И тази година организаторите ще спазят традицията и ще връчат за трети път трофей в памет на великана на българското маратонско плуване. Индивидуалната награда получава първият варненец, пристигнал на финала. Миналата година индивидуалният приз бе спечелен от Антоний Моралийски от КПС „Черно море“.

Призьорите в 78-ото издание на плувния маратон „Галата – Варна“ ще си разпределят награден фонд от 6800 лв. Организатори на най-старото плувно състезание в България са ВМС на Република България, община Варна и ПСК „Черно море”. Маратонът се провежда с изключителната подкрепа на ИА „Морска администрация“, БЧК, Гранична полиция, Морска гара -Варна, Медицински център по рехабилитация  и спортна медицина и Общинска полиция.

Надпреварата е под патронажа на спортния министър Красен Кралев. Председател на организационния комитет на маратона е кметът на Варна Иван Портних. Главен съдия е Велислав Цеков.Стартът ще бъде даден в 9,30 ч до моста на нос Галата, съобщиха организаторите на маратона.

Добри Динев е роден във Варна. Майстор е на дългите плувания. Името му ще блести завинаги с 6 рекорда, отразени в „Книгата за рекорди Гинес“. Преди да си отиде от този свят славният варненец живееше и работеше в Канада. В Монреал той бе основал клуб „Приятелите на Добри Динев“.

В Канада Динев бе отдаден на ирисовата диагностика. През 1978 г., когато се обръща понтонният мост между двата бряга на Белослав и загиват 65 души, той спасява от удавяне в студените води на плавателния канал 43-ма човека.

В маратона „Галата – Варна“ могат да участват граждани и гости на Варна от страната и чужбина, родени през 2006 г. и по-големи. Преди старта на състезанието те трябва да преминат задължителен медицински преглед. Участниците ще трябва да преплуват с предпочитан от тях стил 4500 м – от нос Галата до Втора буна. За преплували дистанцията се смятат всички, пристигнали на финала до 90 минути след първия финиширал.

Тази година записването стартира по-рано. То ще продължи от 6,30 точно до 8,30 ч, съобщиха от организационния щаб.

В 8,30 ч записването окончателно се прекратява, а състезателите, явили се по-късно, няма да бъдат допуснати до участие! В 9 часа корабите, обслужващи маратона, ще отплават от морската гара.

Ден преди маратона – на 4 август, за втора поредна година ще се проведе спортният форум „1000 х 1000“. Събитието няма състезателен характер и е своеобразна тренировка за онези, които искат да преплуват маратона „Галата – Варна“ на следващия ден. Идеята е 1000 души да преплуват 1000 м в морето. Организатори на проявата са ВМС на Република България, община Варна и плувният шампион на България ПСК „Черно море” с любезното съдействие на концесионера на плажната ивица „Лазурен бряг’91.

Сборният пункт е на плажната ивица под плувен комплекс „Приморски” – до ресторант „Мистър Баба” в 8 часа. Стартът е 2 часа по-късно, от 10 ч.

Идеята за инициативата е на председателя на УС на ПСК „Черно море”, изпълнителен директор на „Агрополихим” – Филип Ромбаут.

Всички участници в „1000 х 1000”  ще бъдат застраховани. Събитието ще бъде обезпечено от ВМС на РБ, БЧК и квалифицирани спасители, които ще бдят над желаещите да преплуват дистанцията от 1000 м в морето. Организаторите апелират желаещите да вземат участие да поканят на събитието свои приятели и почитатели на плувния спорт. Всички участници в маратона ще бъдат част от томбола с атрактивни награди.

И тази година се очаква в инициативата да се включат много плуващи хора, семейства от Варна, гости на града, както и представители на различни компании, които обичат плувния спорт.

***

Заб. Биографичната справка за Добри Динев се позовава на информация от bgswim.com

 

 

 

 

 [:]