fbpx Skip to main content
НОВИНИ

Връчиха дипломи на децата, които участваха в обучението по плуване на ПСК „Черно море”

С тържествено връчване на дипломи на учениците от варненското СОУ „Гео Милев” бе финализиран проекта за безплатно обучение по плуване, който бе реализиран в партньорство между ПСК „Черно море”, училището и ОП „Спорт Варна”. Церемонията по връчване на грамотите се състоя на басейн „Делфини”, където бе проведено обучението. Дипломите на учениците раздадоха регионалният представител на Министерството на младежта и спорта във Варна Кристиян Димитров, Румяна Йосифова, ръководител на проекта и зам.-председател на ПСК „Черно море”, и Дора Влъчкова, ръководител звено „Проекти” в СОУ „Гео Милев”.


Тридесет и шест деца от училище „Гео Милев” преминаха напълно безплатно обучение по плуване, което бе водено от спортния специалист Хриска Пейчева. То стана факт чрез реализирането на проекта „Начално обучение по плуване на деца на възраст 7 – 11 години” по програма на ММС „Научи се да плуваш”. Чрез изпълнението на инициативата ПСК „Черно море” (Варна) се включи в реализирането на общинската политика за изпълнение на „Националната стратегия за развитие на физическото възпитание и спорта в Република България 2012-2022 г.” и „Националната програма за развитие на физическото възпитание и спорта 2013-2016 г.”.
Целта бе да се подобри здравето и физическата дееспособност на учениците, както и да се създадат предпоставки за последващи техни включвания в системни занимания. Заниманията бяха ситуирани три пъти седмично.
Проектът бе обезпечен финансово от Министерството на младежта и спорта, което осигури 4 590 лв., както и от ПСК „Черно море”, като клубното ръководство участва с 464 лв. Реализирането му допринесе за укрепване здравето на децата, както и за създаването на устойчив интерес към системни занимания по плуване. Двама от учениците със сериозни гръбначни изкривявания бяха подготвени чрез системни плувни занимания да преодолеят здравословния си проблем.
Ръководството на СОУ „Гео Милев” е убедено, че участието на учениците в проекта е обогатило и развило двигателната им култура, запознало ги е с плуването като спорт и е фокусирало интереса им към системни занимания.