fbpx Skip to main content
НОВИНИ

Главният треньор на ПСК „Черно море“ Никола Петров: Най-добрите плувци във Варна ще се готвят в нов олимпийски център

[:bg]

Най-добрите плувци във Варна ще тренират в нов олимпийски център за Токио 2020. Това обяви в телевизионно интервю старши треньорът на шампиона на България ПСК „Черно море“ – Никола Петров.

„С помоща на Българска федерация плувни спортове и община Варна решихме да създадем Олимпийски център. Един от треньорите, който отговаря за него, съм аз, а другият – Динко Юкич от ПК „Астери“. В това звено ще бъдат селектирани най-добрите деца, които тренират плуване в момента във Варна. Критериите са вписани в специална таблица и главната цел е подготовка за следващата олипмиада Токио 2020 г. Състезателите ще могат да влизат и излизат от звеното, взависимост от това как се развиват. Концепцията за новата платформа е обсъдена с всички клубове във Варна, има съгласие помежду ни, ще се опитваме да вървим напред“, разясни Никола Петров.

Олимпийският център ще бъде базиран на Плувен комплекс „Приморски“.

„Благодарение на община Варна ще можем да използваме всяка зала, всяко съоръжение в самия комплекс. Това е изключителна помощ“, категоричен е Петров.

Александър Николов е завършен състезател

През 2016 г. неговият състезател Александър Николов плува на олимпиадата в Бразилия. „Участието на Сашо на игрите в Рио бе наша мечта – и негова, и моя. През годините преминахме през изключително много трудности, докато я реализираме. На фона на тези препятствия винаги сме живели с тази мечта, с това желание. В крайна сметка успяхме, имаше и доза късмет. Минахме през възходи и падения. Основната цел на Сашо на олимпиадата бе да изплува 100 м свободен стил под 50 сек. , което щеше да се случи за първи път в плувната история на България. Не му стигнаха няколко стотни, което бе жалко“, разказа треньорът.

Тай сподели, че съжалява, че в качеството си на личен треньор на Александър Николов не е бил до него по време на олимпийските игри. „Гледах го по телевизията. Съжалявам, че не успя да постигне тази своя цел – той е много дисциплиниран, прекрасен, завършен състезател. Познаваме се отлично и си имаме пълно доверие. Знам какво можех да му кажа, което да му даде тези няколко стотни. За втори път ми се случва да го гледам по телевизията. През 2014 г., когато участва на световно първенство, също не бях с него – тогава го гледах по интернет. Свикнах, но това е шега, не е редно състезателят да бъде без треньора си по време на голям форум“, искрен е Никола Петров.

Успешната формула

Той отчете, че 2016 г. е била изключително успешна за ПСК „Черно море” – варненският клуб превзе крепостта „Младост” (Пловдив) и покори най-високия връх – комплексен шампион на България за всички възрасти.

Откакто аз съм в клуба, толкова успешна година не е имало. През 2016 г. спечелихме близо 200 медала, двойно повече от втория след нас в класирането. Отдавам го на професионалната работа на всички треньори и начина, по който структурирахме самия клуб, както и на разбирателството, с което работим помежду си. Общо сме 8 треньори. Аз работя с мъже и жени и някои от по-младите състезатели, които имат по-големи възможности”, коментира Петров.

Той припомни, че Тихомир Тодоров е оглавил десетката на клуба за 2016 г. Тя се оформя съобразно спечелените точки от плувците. „Има много състезатели, които са допринесли за титлата – всички се постараха много повече и затова успяхме да станем шампиони – за първи път от около 30 г. Винаги съм смятал, че българският народ е много талантлив в различните видове спортове. В момента има много силно подрастващо поколение и съм убеден, че ако бъде подходено правилно, ще има много големи успехи в близките 10 години. На местна почва се опитваме да дадем най-доброто от себе си”, откровен е наставникът.

Според него най-важното е състезателите да бъдат съхранени, да продължават да желаят да спортуват – да имат хъс. И разбира се, да достигнат до големите възрасти – мъже и жени. Колкото повече порастват, толкова по-трудно става. В ранна детска възраст постиженята на българите в световен  и европейски мащаб са сред първите десет, разсъждава треньорът.

Петров споделя, че всяко поколение е различно от предното: „ Това е стресиращо и за нас, защото трябва да се нагаждаме към различните деца. Това, което беше преди 20 г., вече го няма. Преди възможностите бяха много по-малко отколкото сега. В момента момчетата и момичетата са презадоволени и трудно се намират такива, които имат хъс и искат да постигнат нещо сами. Това е истинският проблем. Децата ни са много талантливи. Родителите също трябва да ни помогнат в рамките на разумното, не да залитат. Трябва да се намери перфектният баланс за постигане на лични цели и всичко останало в обкръжаващия ги живот”.

Конкуренцията

Фактът че Варна има много плувни клубове е положителен – конкуренцията е голяма. Това е хубаво, защото без конкуренция се загубва реална представа за това докъде си стигнал и какво можеш. Проблемът е, че делим един басейн, който не може да се раздели на толкова много части, казва треньорът на варненци.

Никола Петров загатна, че въпреки че през 2015 г. е прекратил състезателна дейност, но сега обмисля участие на световно първенство за ветерани: „През 2015 прекратих, за да се съсредоточа върху подготовката на състезателите от клуба. Но тази година в мен назрява амбиция. От хората съм, които не могат да стоят дълго време на едно място и да бездействат. Тази година има световно първенство за ветерани в Унгария и моята цел е да участвам. От 2-и януари тренирам сериозно и плувам наравно с моите състезатели. Това ми е голямата цел през годината. Първенството е в средата на август – малко след световното за мъже и жени, което ще е на същото място в Будапеща, Унгария”.

Никола Петров направи паралел, спавнявайки треньорската със състезателната си кариера от времето, когато бе сред най-успешните плувци на ПСК „Черно море”: „Когато бях състезател си казвах: „Колко е лесно да си треньор – стоиш извън басейна на едно столче, държиш хронометъра… И казваш – хайде, изплувайте това…“. Но сега си давам сметка, че да си треньор е много по-трудно отколкото да си състезател. Има изключително напрежение, много планиране от началото докрая на годината, трябва да обръщаш внимание на много детайли, работиш с жива материя – децата разбират по рлазличен начин, това което им се задава от треньора и трябва да  подходиш правилно, за да извлешеч максимума от тях. Треньорът трябва да е и психолог, и педагог”.

Клубът ще защитава титлата

Амбициите на клуба за 2017 г. са да защити титлата. „Надявам се да покрием норматив за световно първенство за мъже и жени. Вече имаме квота за европейско за младежи от Тихомир Тодоров. Надявам се поне още един състезател да покрие норматив. Има и световно за младежи през август – това са основните ни цели. Догодина има и младежка олимпиада – през 2018 г. Тя ще е най-голямата ни цел. Ако е възможно да подобрим резултатите си от тази година като класиране, брой медали, това ще е много добър атестат за това, което сме постигнали”, коментира Никола Петров.

Той каза още, че от март до август календарът е максимално уплътнен. „Искрено се надявам и тази година „Младост” да останат след нас. Това беше първата ми голяма цел като треньор на „Черно море”. Вярвам, че ако работим заедно, както досега – всички треньори и гоним тази цел, ще продължаваме да жънем успехи”, заключи главният треньор на шампиона на България ПСК „Черно море”.

 [:]