fbpx Skip to main content

Най-бързият българин на малък басейн, диамантът в огърлицата от таланти на плувния шампион на България ПСК „Черно море” – Дениел Нанков, стана част от третия най-стар университет в Америка – Йейл юнивърсити.
Варненецът с ангелска визия и великанска доза талант, лауреат на фондация „Димитър Бербатов”, завърши с отличие Математическата гимназия в морската столица. И вече действа с извънземна скорост не само в плуването, а и в най-престижните академични среди на Щатите.
Няколко месеца преди да прекрачи прага на световноизвестния университет, където са се дипломирали Джордж Буш, Бил и Хилъри Клинтън и Джон Кери, Нанков ще трупа знания в Mercerburg Academy в Пенсилвания. Ексклузивно от Щатите Дени разкри как ще сбъдне своят американски блян специално за читателите на списание „Плуване и водна топка”.

Десимира ТОНЧЕВА

– Дени, какви са първите ти впечатления на американска земя?
– Впечатли ме адаптираната към спорта академична среда. Тук имам повече време за тренировки и уча повече, без това да създава организационен стрес в ежедневието ми. Първото ми впечатление е, че системата буквално се грижи за студента. Настроена е да осигури условия и средства, а резултатите зависят изцяло от теб.
Първото нещо в Америка, което грабна вниманието ми, беше добрата организация от страна на колежа, в който се обучавам в момента. На практика ще стиртирам обучението си в Йейл юнивърсити през 2023 г. В момента се готвя за изключително високото академично ниво в колеж.
Трогна ме и топлото посрещане на американците. Всички бяха дружелюбно настроени към мен и бързо ме приеха като един от тях.

– Успя ли да надникнеш зад стените на университета?
– Да, имах покана от университета Yale. Програмата на посещението беше плътна и не включваше обиколка в New Haven, но се надявам по-нататък да го посетя. Двудневната визита беше разписана по часове и включваше много срещи и обиколки на всички кампуси и колежи на територията на Yale. Останах силно впечатлен от атмосферата там, от мащабите на университета като институция, от мотивиращата среда, която хората създават. Това е третият най-стар университет в Америка и е изпълнен с готически сгради, арки, кули. Странно е, даже и басейнът в който тренирахме, беше старинен. Библиотеката, която е една от най-големите в Америка, е изумителна. Имах възможност да вляза в клас по избор. Избрах роботика. Бяха второ и трето-курсници. Начина на преподаване е съвсем различен. Определено ме очаква огромно предизвикателство.
– Разкажи за училището, в което си в момента.
– Треньорите на Yale ме насочиха към няколко близки пансионни училища с развита плувна програма. Приеха ме с пълна стипендия в Mercerburg Academy, Пенсилвания. Това е частно пансионно училище, основано 1893 г. Тук изучавам 4 предмета: математика, физика, история на Америка и предприемачество. Учебният материал не е сложен, но пък е на английски, което е новост за мен. Уча с огромно удоволствие, тъй като съм концентрирам само върху предмети, които са приятни за мен. Всеки ден тренирам с клуба на колежа. С треньора Глен Нойфелд успяхме да създадем програма, която мога да следвам. В момента живея в кампуса на училището. Тази една година, преди университета в Yale, е подготовка за следващия етап от живота.

– Избра ли вече конкретна специалност за университета?
– Все още не съм взел категорично решение. Засега съм се насочил към инженерна специалност, защото интересите ми са концентрирани в тази област.

– Всички в България изключително много се гордеем с теб! И ти пожелаваме успешно развитие! Ще учат ли заедно с теб през същата академична година и други българи?
– Да, познавам българин, който започна обучение в Yale през 2022 г. – Мартин Димитров. Засега обаче нямам информация колко българи ще започнем през 2023 г. Надявам се да сме повече. Към момента в Yale се обучават около 15-ина студенти от България. При посещението ми в Yale ме свързаха с част от тях.

– Как преминава един твой ден?
– Денят ми е доста натоварен. Сутрин се събуждам в 6,20 ч и в 7 ч съм в басейна. Тренировката продължава до 8,30 ч, следва закуска и в 8,50 ч часовете започват. Имаме почивка за обяд и лекциите обикновено продължават до 15,10 ч. В 15,50 ч започва втората тренировка, която продължава до 18,00 ч. Следва вечеря и подготовка за следващия учебен ден – писане на домашни и учене. В 22,30 ч. си лягам, за да мога на другия ден да съм в кондиция.
– Липсва ли ти вече БГ кухнята? Започна ли да свикваш с местните храни?

– Липсва ми, разбира се, но започвам да свиквам и с американската. Очаквам с нетърпение отрупаната трапеза по Коледа вкъщи.
– Как се виждаш след 5 години, когато вече сигурно ще си горд притежател на диплома от Йейл?
– В Yale е практика след 3-ти курс да се организират работни срещи с американски компании, в които работодатели дискутират теми със студенти. Много често студентите имат ангажименти към конкретни компании преди завършването си. Надявам се и аз да намеря подходяща реализация.

– Къде планираш да отседнеш в Йейл – в хостел към университета ли?

– Yale разполага с 13 кампуса, всеки със самостоятелна библиотека, фитнес, кътове за отдих и зона за хранене. Спортистите-студенти нямат много избор при настаняване. Кампусите обикновено предоставят повече удобства и пестят време в транспорт.
– В Йейл се отделя изключително голямо внимание на спорта – ще тренираш ли към местния университетски плувен клуб?
– Да, вече се запознах с момчетата от отбора. Разполагахме с доста време заедно по време на посещението ми. Нямам търпение да се присъединя към тях. Видях се и с останалите новоприети, които ще стартират с мен през 2023 г. Всички са супер мотивирани и позитивни. Надявам се да допринеса за по-добро представяне на отбора на Yale в Шампионата на Бръшляновата лига (Ivy Championship), където отборът на Harvard към момента е водещ.
– Успя ли да разгледаш Ню Йорк и Бостън, които са ситуирани до Ню Хейвън?
– Не, има време за Ню Йорк и Бостън. Със сигурност ще ги посетя някой ден.
– Какво остави в родната Варна, което най-много ще ти липсва в Щатите?
– Оставих семейство си, приятелите, отбора, клуба, треньора ми Никола Петров в ПСК „Черно море”, но технологиите позволяват да сме в постоянен контакт. Не чувствам носталгия.
– Взе ли си талисман, който вярваш, че ще ти донесе късмет, или напротив – не си суеверен и вярваш, че единствено с труд и желязна дисциплина ще постигнеш високи цели?

– Не съм от хората, които вярват в талисмани, а напротив – смятам, че всичко с много труд, постоянство и дисциплина може да бъде постигнато. Винаги съм се осланял на това!

Университетът на Дени е магнит за милиони

Йейлският университет се счита за една от най-влиятелните образователни институции в целия свят. Член е на Ivy League – сдружения на престижни американски висши учебни заведения и е една от най-старите гимназии в САЩ.
Негови възпитаници са нобелови лауреати, популярни политици и спортисти. Основан е през 1701 г. от студенти, завършили Харвард.
Към днешна дата престижното висше училище е разделено на 12 колежа и хостели, във всеки от които има около 450 студенти.
Главният университет на Йейл се намира в Ню Хейвън, в Кънектикът – на 1,5 часа от Ню Йорк и на 4 часа от Бостън. Централният и западният му кампус заемат около 300 хектара.
Сградите на колежите са класически пример за традиционната английска архитектура от 18-и век. В допълнение към тях има многобройни изследователски лаборатории, над 20 библиотеки, музеи, галерии, ботаническа градина, многофункционални спортни съоръжения, включително собствено голф игрище и футболен стадион.
Университетският кампус е защитен от собствено полицейско управление.
Университетът е първата образователна институция със собствен символ от 1889 г. – булдог, наречен Красивия Дан. И до днес кучетата се заменят, като биографиите им се записват и публикуват. Към днешна дата символът на Йейл е Красив Дан XVI.
Повече от 1 милион долара се изразходват ежегодно за финансиране на научни изследвания на първокурсниците в университета Йейл.
Щастливците, които учат там, отсядат или в кампус, или отвъд университета. Кампусът е разделен на няколко студентски резиденции. Цената на настаняването за година варира от $ 4000 до $ 8000, взависимост от вида на корпуса (2, 3 или 4-местни стаи).
Университетът е основна атракция на Ню Хейвън, Кънектикът. Разполага с исторически сгради, кули, арки и други забележителности, изградени от известни архитекти.
Има различни факултети – медицински, по теология, правен, за природни и хуманитарни науки, за изкуство, горско стопанство, архитектура, театрално изкуство…
Най-известната забележителност е фантастична библиотека, която разполага с уникален фонд от над 11 милиона книги, различни архиви, записи и исторически експонати. Смята се, че това е третата по големина библиотека в САЩ. На първо място, досега остава библиотека на Конгреса на САЩ, която разполага с около 33 милиона книги.
През 1832 г. е създадена художествената галерия на Йейл. Университетът разполага и със собствен музей.

Автор: Десимира ТОНЧЕВА, Списание „Плуване и водна топка“