fbpx Skip to main content

Плувният шампион на България ПСК „Черно море” има нов заместник-председател. Мястото на Миролюб Адамов заема новоизбраният Добромир Вълев, реши годишното общо събрание на клуба.
Вълев е известен български ватерполист, по настоящем бизнесмен. Шампион е на всички възрасти със своя клуб „Комодор” (Варна), национален състезател. Участвал е на европейско първенство за младежи през 2005 г.
Добромир Вълев е завършил Математическата гимназия във Варна. Притежава бакалавърска степен по счетоводсво от Икономическия университет в родния си град. Той е магистър – бизнес мениджмънт и предприемачество в Кингстън юнивърсити, Лондон.
Управител е на ваканционния комплекс „Топола скайс”.
По време на годишното общо събрание на ПСК „Черно море” Управителният съвет отчете впечатляващото представяне на двама български национали – Дениел Нанков и Антъни Иванов, състезатели на варненския клуб, на световното по плуване в Австралия.
Още през първия ден на световното в Мелбърн Дениел Нанков с личен треньор Никола Петров, свали собствения си рекорд на 100 м свободен стил до 47,81 сек. Той стори това на първи пост в националната щафета 4 х 100 м. И така стана първият българин, слязъл под 48 секунди на 25-метров басейн в кралската дисциплина. Антъни Иванов на трети пост фиксира 48,14 сек. Общото време на БГ квартета в Мелбърн бе 3,12.15 мин. – нов държавен рекорд.
Това постижение отреди 10-то място на родната щафета.
Състезателят на ПСК „Черно море” Дениел Нанков продължи да пише история и през втория ден на световното. Студентът в Йейл юнивърсити за втори пореден път счупи националния рекорд на 100 м свободен стил на световното на 25-метров басейн. Дени финишира втори в шеста серия, като фиксира 47,30 сек.! Това го нареди на 25-о място в крайното класиране.
Забележително е, че само за двайсетина дни Нанков направи 3 поправки в кралската дисциплина! Тръгна от 48,04 сек. на 22 ноември на държавния шампионат в Бургас. После спря хронометрите на 47,81 сек. в щафетата в Мелбърн. И накрая закова 47,30 сек.!
Дениел и Антъни са част от националната мъжка щафета на 4 х 50 м свободен стил, която бе на косъм от първо влизане в голямата осмица при квартетите. Българският отбор завърши девети с нов национален рекорд – 1,26.58 мин.
Най-успешният БГ плувец на световни първенства на малък басейн и рекордьор с четирите си участия – Антъни Иванов, направи ново влизане в Топ 15 в света в коронната си дисциплина 200 м бътерфлай. Студентът във Вирджиния Тех е 13-ти с време 1,52.38 мин.
Антъни е част от щафетата 4 х 200 м свободен стил, която се класира осма на финала (6,59.12 мин.). Така БГ плуването отвори нова страница в историята, след като за първи път класира на финал щафета на световно на 25 м басейн.
Рекордьорът на 50 м свободен стил Дениел Нанков плува за 21,89 сек. и е 44-ти.
Антъни Иванов се нареди 27-ми на 100 м бътерфлай с плуване над националния си рекорд. Той регистрира 51,70 сек.

Текст: Десимира Тончева

Снимка/Добромир Вълев – www.bgtourism.bg