fbpx Skip to main content
НОВИНИ

Евроквота и бронз за плувци на „Черно море“ на турнирите Multinations

[:bg]multi1

Квота за еврошампионата за младежи и девойки в Унгария през юли и бронзов медал – това е равносметката за плувците на ПСК „Черно море“ от силните международни турнири Multinations, които се проведоха по едно и време, съответно в София и Лимасол, Кипър през уикенда.

Състезателката на „Черно море“ Павлина Тодорова успя да покрие норматива и си подсигури участие на европейското. На турнира Multinations в София възпитаничката на треньора Никола Петров регистрира ново лично постижение – 33,79 сек. в дисциплината 50 м бруст. Тя плува също и в дисциплините 100 и 200 м бруст. Съотборникът й Виктор Николов се състезава в дисциплините 50 и 100 м делфин и 50 м бруст. Той не успя да спечели евроквота, но има шанс да го стори по време на предстоящата балканиада по плуване в Турция.

multi4Съотборникът на Николов и Тодорова – Тихомир Тодоров също участва на Multinations, но в кипърския град Лимасол. Той завоюва бронзов медал на 100 м бътерфлай, като спря хронометрите на 55,59 сек.

multi3

Тодоров също продължава да се бори за квота за европейското в Унгария, като има шансове да я спечели на предстоящ турнир в Гърция.

„Състезанието в София беше много силно. Българският отбор се представи великолепно. Убеден съм, че и Виктор Николов, и Тихомир Тодоров ще се преборят за квоти за европейското за младежи и девойки и им пожелавам успех“, коментира треньорът на ПСК „Черно море“ Никола Петров.

multi2

В първия ден от състезанието на столичния басейн „Спартак“ българските плувци спечелиха златен, два сребърни и един бронзов медал. Серията от медали стартира Диана Иванова с бронз на 100 м свободен стил с време 58,24, а след това със сребро на 50 м свободен стил (26.43), което е нов национален рекорд за девойки. Антъни Иванов пък взе сребро на 50 м бътерфлай с време 24,82 и злато на 200 м бътерфлай (1:59.40). С резултата си на 200 м бътерфлай Антъни подобри националните рекорди за мъже и младежи в дисциплината. Българската щафета в състав – Антъни Иванов, Ангел Айков, Венелин Смуков и Калоян Николов постави национален рекорд за младежи на 4х200 м свободен стил, спирайки хронометрите на 7:45.64.

Още два медала завоюваха българските плувци във втория ден на международното състезание. Антъни Иванов ликува със сребро на 100 м бътерфлай (53.86 сек.), с което постави два национални рекорда – за мъже и за младежи. Диана Петкова е бронзова на 100 м бруст (1:13.80). Щафетата на България постави национален рекорд за младежи на 4х100 м свободен стил. Постижението е дело на – Антъни Иванов, Калоян Николов, Виктор Николов и Стоичко Стоицов. Те преплуваха дистанцията при време 3:31.56 мин. Първият пост в щафетата Антъни Иванов даде време 51.68 сек., което е национален рекорд за младежи.

В крайното класиране на турнира по точките на ФИНА Антъни Иванов се нареди на трето място с актив от 814 т. Първи стана Кристофер Ротбауер (Австрия) с 824 т., а втори е Сергей Шевцов (Украйна) с 818 т. При жените лидер е Марина Колесникова (Украйна) – 806 т., следвана от Барбора Семанова (Чехия) – 798 т. и Каролине Пилхач (Австрия) – 786 т.

В генералното класиране трофеят спечели отборът на Бразилия с актив от 425 т. Вицешампионската титла отиде при Полша – 402 т., а трети се наредиха представителите на Украйна (378 т).

 

 [:]