fbpx Skip to main content
НОВИНИ

Европейският шампион Денислав Калчев стана треньор в ПСК „Черно море“

Европейският шампион по плуване Денислав Калчев ще предава безценния си треньорски опит, обучавайки млади състезатели от варненския клуб по плуване ПСК „Черно море“. Титулуваният плувец подписа договор с варненци навръх рождения си ден.
„За мен е невероятно предизвикателство да предам дългогодишния треньорски опит, който натрупах по света на таланти в българското плуване. Идеята да се завърна в родината зрее у мен отпреди няколко години. Щастлив съм, че ръководството на ПСК „Черно море“ ми даде тази възможност и повярва в мен. Бих искал да подчертая, че Варна винаги е била в сърцето ми – баща ми Хараламби Калчев също е плувал тук, участвал е в маратона „Варна-Одеса“, коментира Калчев.
Европейският шампион на 100 м съчетано плуване от Ставангер 94 работи близо две деситилетия зад граница, а до миналата Коледа бе главен треньор на Американската плувна академия в Кайро, в която над 3000 треньори обучиха 14 000 деца и подрастващи. С местния клуб Wadi Degli Калчев става шампион при децата, набор 2002-2003 г.
Преди това трупа опит в треньорската школа в Америка. Работил е в Чикаго, Флорида, Тексас и Тампа бей. Притежава най-високата – пета треньорска степен, която малцина имат шанс да покрият.
„В Щатите треньорите имат възможност да преминат пет нива на обучение, всяко от които има различна специфика. Аз успях да достигна до петото. Притежават го едва 10 % от треньорите отвъд Атлантика. Дава право на подготовка на олимпийски състезатели“, разясни Денислав Калчев. Желанието му е тук, на местна почва, да демонстрира това, което е усвоил като треньор в Щатите. В Америка Денислав Калчев е работил с детски групи, с ветерани и с трима олимпийци. Сега мечтата му е заедно с колегите си от „Черно море“ да изградят ново поколение български плувци и олимпийци. Във Флорида българинът работи с Антъни Нести – първият тъмнокож олимпийски шампион в плуването, както и с испанеца Мартин Лопес Зуберо, който ликува с титла на летните олимписки игри в Барселона през 1992 г.
Денислав Калчев е европейски първенец на 100 м съчетано плуване в Ставангер през 1994 г. Той е двукратен участник на олимпийски игри в Барселона и в Атланта и бивш рекордьор в бътерфлая и съчетаното. Като състазател той стана първият български плувец с индивидуален финал на световното първенство (Рим 94 – осми на 100 м бътерфлай).