fbpx Skip to main content
НОВИНИ

Желязна психика и огромни длани стоят зад успехите на Майкъл Фелпс

Желязна психика, уникална природна предопределеност за успешен плувец и уникални физически характеристики – нестандартно големи длани и ходила, се крият зад грандиозните успехи на най-звездния плувец на планетата Майкъл Фелпс. Това е професионалната позиция за колосалните постижения на Извънземния, според популярния спортен физиолог Рандал Уилбер, който гостува в България. Уилбер изнесе лекция на тема „Елитните млади състезатели – физиология и тренировъчен процес“.
„Майкъл Фелпс има уникални физически характеристики – дланите и ходилата му са нестандартно големи. Той е изключително отдаден на тренировъчния процес, на упражненията за издръжливост. Другият му плюс е силната психика – второто място за него не е опция. Има и уникална природна предопределеност за успешен плувец. Сегашното му предизвикателство е да се завърне по най-добрия начин в спорта“, категоричен бе Уилбър, който е тренирал куп други световни звезди като Миси Франклин и Кристин Армстронг.
Уилбер разкри каква е формулата за успех на олимпийските спортове в Америка. „Олимпийският комитет в САЩ успява да концентрира максимално много пари в най- добрите ни спортисти. 70% от медалите от олимпиади а САЩ са в спортовете плуване, лека атлетика и баскетбол. Стараем се да изграждаме и продължаваме тази традиция на успех още от миналите поколения. Така, както България има традиционно силно присъствие във вдигането на тежестите и борбата. Има спортове, на които казваме: „Съжаляваме, но няма да ви дадем 1 милион долара, за да станете № 50 в света! Като тенис на маса, например. Просто е. Ако искаш пари трябва да печелиш“, коментира Уилбер.
Междувременно преди броени дни Американската плувна федерация USA Swimming спря правата на Фелпс заради злоупотреба с алкохол. Звездата бе арестувана за шофиране с превишена скорост в нетрезво състояние.
Санкцията на носителя на рекордните 18 олимпийски титли и общо 22 олимпийски медала включва още отстраняване на Майкъл Фелпс от отбора на САЩ за световното първенство в Русия през 2015 г., както и отнемане на месечната му стипендия от USA Swimming за шест месеца.
През 2009 г. американският плувец беше наказан със спиране на състезателните права за три месеца, след като беше фотографиран, докато пуши марихуана.