fbpx Skip to main content

Когато ходим на басейн, невинаги проверяваме дали той се поддържа с хлор или някоя друга съставка. Това обаче е важно, защото може да получим обриви и алергии, които не се лекуват лесно.

Хлорът не се използва само за дезинфектиране на водата в плувните басейни, но и за стерилизиране на вода за пиене, както и при производството на продукти като хартия, текстил, бои, пластмаса, медикаменти и други. Химикалът се нарича още окисляващ агент, което значи, че окислява други субстанции.

Твърде голямото количество окислители може да доведе до състаряване, възпаление и други по-сериозни състояния на кожата. Когато хлорът във водата е в по-голямо количество и попадне в кожата около очите, води до образуването на фини линии и бръчки.

Също така разрушава запасите на витамин E и естествените мазнини в нея, от които тя се нуждае, за да бъде здрава.

Редовното посещаване на басейни с хлор води до следните промени:

Обезцветяване на косата;
Суха, изтощена и склонна към накъсване коса;
Загубване на блясъка и обема на косата;
Сух и раздразнен скалп на главата;
Слаби и чупливи нокти;
Суха и лющеща се кожа;
Зачервена и обрината кожа;
Алергични реакции на кожата;
Акне;
Състаряване на кожата.

Как да се предпазим, когато посещаваме басейни?

Има няколко начина, с които ще избегнем неприятното изсушаване и дразнене по косата и кожата след допира й с хлора във водата. Един от тях е да плуваме в открити басейн, за да може по-голяма част от химикала да се изпарява в околната среда и да не дразни тялото както се случва в закритите басейни.

Ако все пак ни се наложи да посетим такова затворено помещение, трябва да сме сигурни, че вентилацията в него работи добре.

Вземането на душ преди плуване също е добър вариант. По този начин може да намажем косата си с кокосово олио например, което ще предпази главата от вредното влияние на хлора. Въпреки това е по-добре да си сложим шапка на главата, за да може върху нея да попадне по-малко количество от химикала.

Нанасянето на лосион за тяло или балсам за кожа ще помогнат те да не се дехидратират. Къпането след плуване също е препоръчително, за да може хлорът, попаднал върху кожата, да се отмие по-бързо.

Източник: Puls.bg