fbpx Skip to main content

Фронталният шнорхел започва да намира все по-голяма популярност и приложение сред плувците. Независимо от това дали сте състезател или просто любители, този аксесоар само ще допринесе за развитието на вашето плуване.

Една от основните причини, поради които шнорхелът се ползва за подобряването на техниката е, че има постоянен прием на въздух.

Всички знаем колко е важно дишането. За голяма част от хората дишането по време на плуване е станало несъзнателен процес. Поемаме си въздух, когато усетим, че имаме нужда. Колкото повече усещаме тази нужда, толкова повече мозъкът започва да ни „крещи”, че му трябва въздух.

С помощта на шнорхела това влияние на мозъка се усеща по-малко, т. е няма да мислим за приема на въздух.

Използвайки шнорхел, можем да се съсредоточим върху точно определени детайли на плуването. Може да бъде включен в различни части на тренировката, като във всяка една има своите предимства.

Техниката в плуването е от изключителна важност. Основната причина, поради която се ползва шнорхелът, е именно подобряването на техниката. С негова помощ могат да се изпълняват най-различни упражнения, допринасящи за развитието й.

Друго положително, с което може да помогне шнорхелът е намирането на най-добрата хидродинамична позиция. Колкото е по-малко челното съпротивление, толкова по-добри и бързи резултати ще има.

Разбира се, използването на този аксесоар постоянно не е препоръчително, защото трябва да се обръща внимание и на страничното дишане, въртенето на ръцете, ритането с краката.

Източник: Деян Гечев, www.bgswim.com