fbpx Skip to main content

Командирът на ВМС контраадмирал Митко Петев и председателят на УС на ПСК „Черно море” и изпълнителен директор на „Агрополихим” Филип Ромбаут ще плуват в маратона „Галата-Варна”. Те анонсираха участието си в 78-ото издание на най-старото плувно състезание у нас по време на пресконференция в Юнашкия салон. Форумът е под патронажа на спортния министър Красен Кралев.

На пресконференцията присъстваха кметът на Варна Иван Портних, който е председател на организационния комитет на маратона, командирът на ВМС контраадмирал Митко Петев, Коста Базитов – зам.-кмет, Кристиян Димитров – шеф на дирекция „Спорт” в община Варна, Филип Ромбаут – председател на УС на ПСК „Черно море”, кап. Първи ранг Камен Кукуров – съдия по море, Велислав Цеков – главен съдия на маратона и Миролюб Адамов – зам.-председател на ПСК „Черно море”.

Надпреварата е на 5 август (неделя). Стартът ще бъде даден в 9,30 ч до моста на нос Галата. Записването ще продължи от 6,30 точно до 8,30 ч. В 8,30 ч записването окончателно се прекратява, а състезателите, явили се по-късно, няма да бъдат допуснати до участие! В 9 часа корабите, обслужващи маратона, ще отплават от морската гара.

Организатори на най-старото плувно състезание в България са ВМС на Република България, община Варна и ПСК „Черно море”. Маратонът се провежда с изключителната подкрепа на ИА „Морска администрация“, БЧК, Гранична полиция, Морска гара -Варна, Медицински център по рехабилитация  и спортна медицина и Общинска полиция.

Призьорите ще си разпределят награден фонд от 6800 лв. Участниците ще трябва да преплуват с предпочитан от тях стил 4500 м – от нос Галата до Втора буна. За преплували дистанцията се считат всички, пристигнали на финала до 90 минути след първия финиширал.

И тази година в маратона ще бъде почетена паметта на големия наш маратонец Добри Динев. От единия от военните катери в морето ще бъде хвърлен възпоменателен венец. В двата дни на плувните прояви ще се включат тримата внуци на Добри Динев. В големия маратон ще плува Едгар Антонио, а в масовото плуване в събота ще се пуснат Дориан и Кристофър – Добри. Гост на маратона тази година ще бъде съпругата на легендарния ни маратонец Маргарита Динева.

В деня преди маратона, на 4 август (събота), за втора поредна година във Варна ще се проведе спортният форум „1000 х 1000“. Събитието няма състезателен характер и е своеобразна тренировка за онези, които искат да преплуват плувния маратон „Галата – Варна“ на следващия ден. Идеята е 1000 души да преплуват 1000 м в морето.

Организатори на проявата са ВМС на Република България, община Варна и плувният шампион на България ПСК „Черно море” с любезното съдействие на концесионера на плажната ивица „Лазурен бряг’91.

Сборният пункт е на плажната ивица под плувен комплекс „Приморски” – до ресторант „Мистър Баба” в 8 часа. Стартът е 2 часа по-късно, от 10 ч.

Идеята за инициативата е на председателя на УС на ПСК „Черно море”, изпълнителен директор на „Агрополихим” – Филип Ромбаут.

По време на пресконференцията кметът на Варна Иван Портних благодари на всички, които участват в организацията на маратона и допълни, че в събитието помагат и много доброволци: „Надежда Парушева е дала много, за да го има това прекрасно събитие. Вярвам, че с общи усилия 78-ото издание на „Галата-Варна” ще се проведе успешно. Пожелавам успех на всички участници”.

Контраадмирал Митко Петев, командир на ВМС коментира, че плуването е начин да обърнем варненци към морето. „Няма нищо по-хубаво от това да виждаш млади момичета и момчета да се радват на морето. Важно е да се популяризира морското плуване, защото по този начин възраждаме една романтика у младите. И тази година ще участвам в плувния маратон”, потвърди Петев.

Главният съдия на маратона Велислав Цеков изтъкна, че взаимодействието с Военно-морските сили по време на маратона през годините е изключително добро. И добави, че тази година е подготвена стартова линия, обозначена с флагчета, която ще бъде във водата.

Кап. Първи ранг Камен Кукуров, съдия по море отправи послание към участниците, призовавайки ги да разберат, че това, което маратонът може да ги научи, е да уважават морето.

Филип Ромбаут припомни, че миналата година проявата „1000 х 1000” се е провела при подчертан интерес. И допълни, че събитието е шанс за предварителна подготовка за онези, които на следващия ден ще плуват „Галата-Варна”. „Надявам се, че и това лято ще се включат много семейства – българи и чужденци”, каза Ромбаут.

Шефът на общинската дирекция „Спорт” Кристиян Димитров бе категоричен, че е създадена перфектна организация по обезпечаване на събитията. И изрази надежда, че и маратонът, и форумът „1000 х 1000” ще приключат успешно.

Зам.-кметът Коста Базитов пожела успех на маратона и на всички участници и отчете, че организацията е на много добро ниво.[:]