fbpx Skip to main content

Давид Поповичи е най-младият в Залата на славата на рекордьорите на 100 м св. стил, включваща Вайсмюлер, Шпиц, Бионди и Попов, за които списание „Плуване&Водна топка“ посвети огромен материал в брой №40, излязъл в края на миналата година. Това е втората част.

Мат Бионди
Ватерполното торпедо

Още докато се състезава Мат Бионди (на водещата снимка) е издигнат в култ, подобен на този към Марк Шпиц. Непобеден на 100 м св. стил за 8 г. (1984-1992) американецът печели 11 олимпийски медала, седем от тях златни. Първи пробва да повтори подвига на Шпиц от 7 титли. И в Сеул 1988 бе на крачка – взе 7 отличия, 5 от тях златни. Има 7 титли от световни първенства (Мадрид’86 и Пърт’91).
От Лос Анджелис 1984 до Барселона 1992 Бионди парира атаките към лидерството му на 100 м св. стил. 18 пъти! На 28 юли 1992 г. го детронира Александър Попов. Губи и уникалната привилегия да бъде единственият, преминал границата под 49 сек. Попов постигна седмото постижение в света в историята. Останалите 6 са на Мат.
Бионди не харесва прякорите си – Краля на спринта и Матьора на плувците (игра на думи от името му и шахмата – б. а.) и най-популярното – Торпедото от Морага. „Никога не ме е привличала военната тематика, но всеки има право на въображение“, недоволства той. Извисен над двата метра, Бионди е толкова кльощав като дете, че съучениците му викат Човека-паяк. „Занимавах с много спортове – американски футбол, лека атлетика баскетбол. После се преселих във водата, но пак при топката. Към плуването ме насочи големият треньор на клуба „Голдън Беър” в Бъркли Норт Торнтън. Това стана през 1983-а, когато станахме шампиони на САЩ по водна топка. После още една година играех и плувах“, спомня си Бионди.
За игрите в Барселона обмисля да се пробва във водната топка, но надделява изкушението да стане първият след Джони Вайсмюлер, спечелил два поредни пъти кралската дисциплина.
Влюбен в морската фауна и флора в продължение на години е говорител на движение за защита на природата. Активист е и по отношение на правата на плувците, обединявайки сегашните звезди-бунтари в каузата за навлизане на големите пари в „синия“ спорт.

Александър Попов
Руската ракета

Александър Попов прави само един световен рекорд – 48,21 секунди, смъквайки 21 стотни от времето на Мат Бионди. Но неговият стандарт е недостижим 7 години, а ерата на Руската ракета в кралската дисциплина продължава близо десетилетие. През този период Попов е атакуван от десетки претенденти, за да извоюва статута на Александър Велики във водата.
Завоювал е всички възможни титли. Един от четиримата в историята, спечелили Кралската дисциплина на 100 м свободен стил в две поредни олимпиади (1992 и 1996). Другите са Дюк Каханамоку (1912 и 1920), Джони Вайсмюлер (1924 и 1928) и Петер ван ден Хугенбант (2000 и 2004). Единствения с поредни триумфи и на 50 м. Шест пъти е №1 на световни, има общо 21 европейски титли.

Сезар Сиело
Бразилският Цезар

Сезар Сиело е на 9, когато наблюдава как Александър Попов защитава титлите си на 50 и 100 м кроул в Атланта 1996. Бащата му записва на видео всички състезания на руснака. Хлапето връща касетата стотици пъти, изучавайки елегантния кроул на Руската ракета, старта, салтото, подводното. Малкият Сезар, който ще се източи до 195 см, копира също поведението и езика на тялото на своя кумир.
Бащата – Сезар-старши, лекар по професия, създава с други родители и група, насърчаваща плуването в региона на Санта Барбара д’Оесте. Организират състезавания, водят момчетата на битки в други щати, редувайки се като шофьори. С нарастването на амбицията, родителите измислят таблица за вътрешни турнири, където медалите са разиграни като на олимпийски игри и световни първенства. Едно от семействата е толкова вманиачено, че в двора прави басейн с два коридора, дълги 50 м. Там тренира и Сиело. Американските капацитети твърдят, че добрите плувци обичат да печелят, а изключителните не понасят загубата. Това важи и за малкия Сиело. На прага на отказването заради някои поражения, родителите го стимулират с банкноти за всяка проведена тренировка.
Накрая хлапето не знае какво да прави с парите, но знае как се печели. Малкият Сезар се превръща в Цезар на плуването. Става олимпийски и 6-кратен световен шампион. Негов е актуалният рекорд на 50 м св. стил (21,91 сек. – Рим 2009). Стандартът му на 100 м св. стил е най-дълго неподобреният. Важно уточнение – Сиело плува с костюм, който година след това е забранен от ФИНА, но рекордите остават…
Цели 14 г. са необходими на десетки претенденти, за да се появи Давид Поповичи и да обръсне 17 стотни от времето на бразилеца 46,91 сек., поставено именно в Рим на 30 юли 2009 г. Тогава румънският талант е на 4 години.

САЩ е с 30 рекорда,
Монтгомъри и Бионди са с по 4

– Общо 49 пъти е бил подобряван световният рекорд на 100 м св. стил на 50-метров басейн при мъжете. Регистрирани са и 3 изравнявания.
– Десет са нациите с представители в класацията. Континентите са 4: Европа, Северна Америка, Южна Америка, Австралия и Африка. Азия не е успяла да излъчи свой човек.
– Най-много рекорди има на сметката на САЩ – 30, Австралия е със 7, Франция с 6, Бразилия е с 2, с по един са Унгария, Германия, Русия, Холандия, РЮА и Румъния.
– 30 са рекордьорите.
– Трима плувци са с по четири рекорда – американците Джим Монтгомъри (на снимката), Мат Бионди и французина Ален Бернар, чийто последен не е признат от ФИНА, заради неодобрен костюм. Трима са с по три поправки – торпилите от САЩ Дюк Каханамоку, Питър Финк и Марк Шпиц.
– Крайъгълни камъни в прогресията на рекордите са слизанията под минута, 52 секунди, 50, под 49, под 48 и под 47 секунди.
– 13 пъти е подобряван на олимпийски игри.
– Ню Хевън, САЩ е градът с най-много поправки – 6.

Василен Димитров, bgswim.com