fbpx Skip to main content
НОВИНИ

Надежда Парушева чества юбилей

[:bg]

Тя прави нещата с много любов.

Може би защото е от „старата школа”.

Или при нея е вродено чувство и усещане за смисъла на живота.

Най-вероятно и двете.

Затова с Надежда Парушева работите се случват. Така, както тя иска и както тя ги е подредила.

Малко или много е половин век? Зависи от гледната точка и от аршина, с който мерим. Аршинът за Надя е категоричен – 50 години, отдадени на спорта. Няма по-добър атестат.

Свикнала е да работи без почивка – няма делник, няма празник. Това я крепи и й дава сили да върви напред. Организаторската работа е нейното амплоа. Тя е от ония деятели, които никога не са се щадили и които в днешно време са изключителна рядкост. От февруари 1967-ма досега Надежда Парушева мери времето само и единствено с работата, свършена за спорта. Не само защото длъжността й го изисква: минала е през завеждащ отдел „Учащи” в дружество „Черно море”, директор на детско-юношеската школа, зам.-председател на черноморското дружество – нейната първа и голяма любов. В спорта Надя се чувства наистина в свои води – не само защото през последните 15 години обгрижва най-големия варненски клуб по плуване – ПСК „Черно море”. А и защото няма човек от спортните среди, който да не я познава като точен, коректен и отговорен партньор.

Зад гърба си Надежда Парушева има 45 поредни години, отдадени на организацията на най-старото плувно състезание у нас – маратона Галата – Варна. Нещо повече – с времето Надя се е превърнала в емблема на маратона – сърцето и двигателя на това атрактивно състезание.

На 18 октомври Надежда Парушева навършва 80 години. Да, не е за вярване, но е факт. Не й личат, разбира се. Духът й е все така младежки и борбен и това го знаят най-добре хората, работили рамо до рамо с нея през годините. И макар да обяви официално, че се оттегля от обществена дейност, си знаем, че тя не може да стои отстрани и да гледа безучастно. И че от първата любов отърване няма. Затова от все сърце желаем на Надежда Парушева здраве, енергия и заряд – такъв, какъвто винаги е имала, за да продължи да помага и да учи младите. Те има какво да вземат от нея!

Наздраве и на многая лета, Наде!

От УС на ПСК „Черно море”, треньори, състезатели и всички, които я обичат[:]