fbpx Skip to main content
НОВИНИ

Над 250 плувци участваха в турнира, посветен на юбилея на маратона „Варна-Одеса“

Невероятен интерес предизвика турнирът по плуване, посветен на 50-ия юбилей от историческия плувен маратон „Варна-Одеса“. Надпреварата се проведе през уикенда на плувен комплекс „Приморски“ във Варна. Всички състезатели получиха почетни грамоти за участието си в щафетния маратон.
Сред гостите на състезанието бе треньорът на ПСК „Черно море“ Борислав Георгиев, който преди 50 г. бе най-малкият плувец, приел предизвикателството да преплува разстоянието от Варна до Одеса. Плувното шоу на басейн „Приморски“ нямаше състезателен характер, въпреки че състезателното времето се отчиташе и се знаеше кой отбор се е представил най-добре.
Идеята бе щафетната надпревара да отдаде необходимото внимание и почит към стореното от петнайсетте смели момчета, които през далечната 1964 г., буквално смайват Европа и света. Те се хвърлят в Черно море от централния мост в морската столица на 14 юли 1964 г. Пристигат в Одеса на 23 юли преди обяд, след като са преплували 502 км. Плувците скачат по четири пъти в денонощието. По време на щафетното преплуване всеки от участниците е изминал общо 42-45 км, а на ден е бил във водата 4 пъти по 30 мин. 90% от разстоянието е преодоляно с кроул, а 10% – с бруст. И досега това е най-дългият в света щафетен маратон в открити води без прекъсване. Идеята на популярния треньор Милко Рачевреализират плувците Петър Странчевски, Борислав Георгиев, Димитър Статев, Петър Панайотов, Харалампи Калчев, Божко Бонев, Благой Вълнаев, Милен Тодоров, д-р Христо Оджаков, д-р Николай Гавриков, Ардаш Бедросян и Иван Янков-Чиката. Най-малкият участник в историческия маратон е 16-годишният Борислав Георргиев.
Плуването било изключително тежко, но младите българи показали истински характер и преодолели тежката дистанция. От протриване на краката, причинено от банските им, се наложило някой от плувците да се разделят с костюмите. Корморани пикирали от високо във водата около тях. Борислав Георгиев се натъкнал на умрял делфин, но въпреки уплахата продължил напред. Един от участниците получил силно възпаление на двете уши и за да не бъде прекъсната щафетата, в маратона се включил един от лекарите на съпътстващата ги лодка.
Преди дни кметът на Варна Иван Портних награди участниците в исторческото преплуване по време на тържествена церемония в щаба на ВМС.