fbpx Skip to main content

Плувен уикенд, наситен с много положителни емоции, ще преживеят варненци и гостите на града през предстоящите почивни дни. На 31 юли, събота, ще се проведе масовото плуване 1000 х 1000. На 1 август, неделя, е 81-вият традиционен плувен маратон Галата – Варна. Това анонсираха организаторите по време на пресконференция, посветена на двете събития. До момента да участват в маратона са се регистрирали около 220 души от Белгия, Дания, Германия, Хърватия, Русия и България.

Организатори на маратона са ВМС на Република България, Община Варна и плувният шампион на България ПСК „Черно море“. Събитието се провежда с подкрепата на „Морска администрация“, ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“, Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Варна, Медицинският център по рехабилитация и спортна медицина, Българския червен кръст, Медицинският университет – Варна,  Българска морска камара, Градски транспорт, Областна дирекция на МВР и Общинска полиция, доброволческа организация „Устрем“.

„Община Варна винаги съдейства с удоволствие за провеждането на маратона. Галата – Варна е емблема, визитка на Варна. Адмирации за организаторите, искрени благодарности на ПСК „Черно море“ – двигател на маратона. Да се надяваме, че победителите ще са варненци“, коментира по време на пресконференцията Коста Базитов, зам.-кмет на Община Варна.

Началникът на щаба на ВМС кап. I ранг Камен Кукуров – главен съдия на маратона по море, разясни, че тази година финалът ще е от южната страна на Буна № 2. И добави, че за да са максимално добре насочени плувците, ще бъдат поставени маркиращи буйове.

Председателят на УС на ПСК „Черно море“ Филип Ромбаут, който по традиция плува и в 1000 х 1000, и в Галата – Варна, сподели, че тръпката за двете събития вече е завладяла участниците. „Морето е вълшебство, фантастично е! Колкото по-рано децата се научат да плуват и да уважават морето, толкова по-ценно е това за тях. Именно това е целта на 1000 х 1000. Да ги мотивираме да плуват, заедно със своите родители, да обикнат морето, и, разбира се, да ги спечелим за маратона Галата-Варна, когато порастнат! Времето ще бъде хубаво, а емоцията- неповторима. Заповядайте“, отправи покана към участниците Филип Ромбаут. 

Финансова подкрепа на Галата-Варна оказват: Параходство БМФ, „Св. Св. Константин и Елена холдинг“ АД, МТГ „Делфин“, „Трансинс“, „Дженерали застраховане“, КБ Инженеринг, ЗАД „Булстрад Виена иншурънс груп“, , КРЗ „Одесос“, „Агрополихим“, „Космос шипинг“, Полиграфичен комплекс „Колор принт“, верига книжарници АБВ, „Партнерс“, „Цикония“ АД, супермаркети СВА.

Председател на Организационния комитет е кметът на Варна Иван Портних. Главен съдия е Вили Цеков, а главен съдия по море – кап. първи ранг Камен Кукуров – началник щаб на ВМС.

Новото рибарско пристанище „Карантината“ е сборният пункт на маратона Галата – Варна 2021. Миналата година участниците се събраха пред паметника в едноименната местност. Входът на пристанището е точно срещу паметника.

За улеснение на плувците, които нямат транспорт, във времето от 7,00 до 8,00 ч на интервал от 10 минути от Катедралата ще тръгва по един специален автобус, обозначен с информационна табела за маратона.

Предварителната онлайн регистрация, направена в сайта на маратона, се потвърждава на рибарското пристанище „Карантината“ от 6,30 до 8,30 ч. на 1 август. Срокът за онлайн регистрацията е 29 юли.

Стартът ще бъде даден в 9,30 ч след инструктаж.

Разстоянието по права линия, което трябва да преплуват участниците, е около 4500 метра.

Участниците ще финишират на плаж Буните, непосредствено до Буна № 2.

Наградният фонд за маратона е на обща стойност 6800 лв. Победителите – мъж и жена, получават парични награди от по: I място – 1000 лв.; ІІ място – 700 лв.; ІІІ място – 500 лв.; ІV място – 400 лв.; V място – 300 лв.; VІ място – 200 лв. С парични награди се отличават и най-добре представили се: варненец, мъж и жена – по 100 лв.

200 лв. е бонусът за плувец с увреждания, толкова получава и плувецът, регистрирал най-много участия в маратона.

Официалната церемония по награждаването ще се проведе в 12,30 ч.

И тази година Галата – Варна ще бъде съобразен изцяло с изискванията, наложени от епидемичната обстановка в страната. За безопасното протичане на събитието и опазване здравето и живота на всички участници организаторите призовават към стриктно спазване на изискванията за участие и правилата за безопасност. Плувците, които ползват автобусите на градския транспорт от Катедралата до местността „Карантината“, трябва да бъдат задължително с предпазни маски.

Ден преди 81-ия маратон Галата-Варна – на 31 юли, събота, ще се проведе петото издание на масовото плуване 1000 х 1000. Идеята за 1000 х 1000 е на Филип Ромбаут,  председател на УС на плувния шампион на България ПСК „Черно море“ и изпълнителен директор на „Агрополихим“.

Вече 5 поредни години Ромбаут и фондация Lucky Hunt, ежегоден двигател и генерален спонсор на 1000 х 1000, подаряват на варненци и гостите на града тази фантастична емоция. И радват участниците с атрактивни изненади. Организатори са ВМС на Република България, община Варна и ПСК „Черно море“. Проявата се провежда с изключителното съдействие на концесионера на плажната ивица „Лазурен бряг 91“, „Агрополихим“, верига магазини Billa, ресторанти „Стария чинар“, Детски кът – Варна, Cherry by Mary, мидена ферма „Дълбока“, Сладкарска работилница „Сладки мечти“.

Записването започва в 8 ч на плажа под „Мистър Баба“, а в 9 и 10 часа са стартовете.

Две големи групи ще стартират в проявата. В 9 ч ще бъде даден стартът на участниците от ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“, които с това плуване ще отбележат 140 г. от създаването на висшето училище. След като те приключат, в 10 ч, ще стартират всички останали участници. Всеки плувец ще участва в томболата със своя номер, ще бъдат раздадени награди от Община Варна и Lucky Hunt. Ще има  атрактивни изненади и от други спонсори.

Справка в сайта на РЗИ – Варна сочи, че морската вода в акваторията на Варненския залив е чиста и всички микробиологични показатели са в норма.