fbpx Skip to main content
НОВИНИ

Никола Петров: Плуването е полезен спорт, добре е да се изучава в училище

[:bg]Доверието и общата цел изграждат спойката между треньор и състезател, разкри главният треньор на ПСК „Черно море“ в рубриката на вестник „Черно море“ – “На спортна вълна“

Главният треньор на плувен спортен клуб „Черно море“ Никола Петров е третият гост в рубриката на вестник „Черно море“ – „На спортна вълна“. Клубът е комплексен шампион на България във всички възрасти за последните две години и отбор номер едно на Варна за 2016 и 2017 г. Завършил е магистърска степен по специалност “Плуване” в НСА „Васил Левски“. От две години е старши треньор на ПСК „Черно море“. Никола Петров е личен треньор на най-успешния варненски плувец в последните години – Александър Николов. Той беше един от представителите на България, който взе участие на Олимпийските игри в Рио през 2016 г.
Зад успешната му кариера като треньор стоят силни години като състезател. Той е многократен републикански шампион на България в различни възрастови групи. От 2009 г. е треньор в ПСК „Черно море“.

Полина Петрова

 

– Г-н Петров, за втора поредна година ПСК „Черно море“ е комплексен шампион на България за всички възрасти. На какво се дължи това според Вас?

– Това постижение е резултат от солидна работа в дадената посока, с цената на много лишения от страна на всички треньори, състезатели и отдадеността на техните родители.

 

– Какво казвате на състезателите преди старт, как успявате да ги мотивирате?

– Не са нужни много думи в последния момент преди старта. Опитваме се да отработим всичко нужно по време на тренировките, така че, когато дойде важният ден, да няма колебания и състезателите да са сигурни във възможностите си.

– Колко деца тренират в ПСК „Черно море“, в какви възрастови групи и как ги подбирате?

– В клуба тренират около 200 деца във всички възрастови групи. Подборът е труден заради условията, в които работим. Комплекс „Приморски“ се използва от повече от 15 клуба, които развиват различни плувни спортове, и това обуславя по-малка възможност за качествен подбор.

 

– Кои са най-важните качества, които правят един плувец добър?

– Според мен един плувец е добър, когато умее да плува четирите стила правилно технически. Това определение е доста широкообхватно, но на практика, за да се постигне, е нужен комплекс от множество качества, както физически, така и чисто човешки.
– Какво развива плуването в подрастващите?

– Плуването е един полезен спорт, който според мен трябва да бъде задължителен за изучаване в училищата. Развива множество качества у децата – учи ги на упоритост, воля, дисциплина и стремеж към постигането на някаква цел. Плуването е важно в процеса на изграждането на личностите.

– Вие сте личен треньор на най-успешния варненски плувец в момента Александър Николов. От колко време работите заедно?

– От повече от 7 години работим заедно с Александър Николов. Това е дълъг период, в който и двамата изминахме нелек път. Благодарен съм му, че ми се довери, за да стигнем заедно до успехите, които постигнахме и ще продължим да постигаме, убеден съм.

– Кое е най-важното, което изгражда спойката между треньор и състезател?

– Според мен доверието и общата цел, която дава посоката на развитие.
– Доколко е важна ролята на треньора за успехите на един състезател?

– Представете си един автомобил без гуми. Никога не би достигнал до мястото, за което е тръгнал.
– Какво ви предстои през 2018 г. и какви са целите, които си поставяте в по-дългосрочен план?

– През 2018 г. ни предстои участие в множество международни турнири, част от тях са – Балканските игри , турнирът “Мултинейшън”, турнирът  “Комън Къп”, Европейското първенство за юноши  и, дай Боже – Младежките олимпийски игри. В по-дългосрочен план  с Александър Николов работим за участие във втора олимпиада и силно класиране там.
– Преди няколко години прекратихте състезателната си кариера. Трудно ли беше това решение и какво Ви липсва най-много от годините като активен спортист?

– Действително ми беше трудно, но това е естествено развитие на нещата. Не съжалявам за нищо, което се е случило по време на моята спортна кариера. Като треньор продължавам напред в развитието си, като вече съм до борда на басейна и следя нещата отвън.

– Като състезател или сега като треньор Ви е по-трудно?

– Треньорите са хора, които заслужават огромно уважение. Да си треньор, е значително по-трудно от това да се състезаваш. Отговорността е по-голяма. Искам да благодаря на всички треньори, които са работили с мен през годините.
– Какви качества трябва да притежава добрият треньор, според Вас?

– Той трябва да познава отлично особеностите на спорта – на първо място, да бъде упорит, да не се предава, да търси винаги подобрение в собствените си качества, да изисква винаги много, да умее да слуша състезателите си и да ги разбира и не на последно място – да не спира да мечтае.
– Кое е основното, което сте научили от треньорите, с които сте работили? Прилагате ли и Вие като треньор някои от техните методи?

– Има прекалено много неща. Не мога да откроя някое от тях като най-важно. За мен малките неща са по-важни от цялото. Разбира се, че прилагам методи, които съм научил от моите треньори, когато е нужно. Те са изпитани на мой гръб и имам ясна визия кое как се отразява на тялото и духа.
– Коя е най-ценната награда за Вас през годините?

– Постигането на личните ми цели е най-голямата награда за мен. Не ми е нужно чуждо одобрение – единствено и само това на състезателите ми.
– Колко години от живота си сте посветили на плуването и защо направихте този избор?

– Започнах да тренирам, когато бях на 7, а от 5-годишен съм в басейните. Оттогава досега не съм преставал да бъда свързан с водата и това е нещото, което ми доставя удоволствие . Защо е така – не знам, но може би водата ме е избрала, а не аз нея.
– Семейството Ви как приема това, че сте отдаден на спорта?

– Винаги ме е подкрепяло в добро и лошо и ми е давало сила. Благодарен съм им за опората и  вярата в мен. Със сигурност съм им длъжник в много ситуации.
– Какво Ви даде и какво Ви отнема плуването?

– Дава ми чувство на огромно удовлетворение, а какво ми е взело –според мен абсолютно нищо.
Какво си пожелавате за 2018-а – за Вас и за ПСК „Черно море“?

– Разбира се, да бъдем живи и здрави, да работим с всички сили за постигане на целите, които сме си поставили, и да сме щастливи от крайния резултат.

 [:]