fbpx Skip to main content
НОВИНИ

Никола Петров, треньор на олимпиеца Александър Николов: Малшанс не достигна на Сашо да преплува 100 м под 50 секунди

[:bg]

Състезателят на ПСК „Черно море” завърши 41-и в кралската дисциплина в Рио

s1.1

Може би малшанс не достигна на Сашо да преплува 100 м, спирайки хронометрите под 50 сек. в Рио. Първите 50 м плува добре, тръгна една десета по-бързо отколкото в София, но вторите 50 м – две десети по-бавно. Като плуване всичко беше както трябва. Никъде не видях някаква грешка. Това коментира личният треньор на олимпиеца от Варна Александър Николов – Никола Петров. Състезателят на ПСК „Черно море” отпадна в квалификациите на 100 м свободен стил на олимпийските игри в Рио де Жанейро. Той
завърши трети в третата серия и зае 41-ото място в крайното класиране от 59 участници.
Николов преодоля дистанцията за 50.08 сек., оставайки само на пет стотни от националния си рекорд, който постави на държавното лично отборно първенство за мъже и жени през юли.
За полуфиналите се класираха първите 16 плувци, а американецът Нейтън Ейдриън влезе последен с време 48.58 сек. Най-добър резултат в квалификациите даде австралиецът Кайл Чалмърс – 47.90 сек. Само с една стотна по-бавно плува американецът Калеб Дресел, а трето време постигна Скот Дънкан от Великобритания – 48.11 секунди.
s3
Часове след участието си на игрите Александър Николов изрази съжаление, че не успя да осъществи мечтата си и да спре хронометрите под 50 секунди. „Искаше ми се плувам с 9 стотни по-бързо, да сляза под 50 сек. Чувствам се малко разочарован, от това, че не стана, но такъв е спорта.Продължавам напред. Смятам, че имах сили да сляза под 50 секунди и да стана първият човек в българското плуване, осъществил това. Това щеше да бъде едно добро представяне”, заяви Александър Николов. И добави, че възможността да плува в един коридор с Майкъл Фелпс е невероятна. „Следя Фелпс откакто се помня, а сега съм до него. Плуваме в един коридор, виждам го как тренира, как се състезава. Това е голяма мотивация и емоция за мен”, изтъкна талантливият варненец. Сашо благодари на всички свои БГ фенове за огромната подкрепа, която му оказаха преди старта. Откакто е на бразилска земя фейсбук профилът на най-добрия плувец на „Черно море” ежедневно е залят от стотици коментари за успешно представяне и позитивни послания. Феновете на Сашо се вълнуваха невероятно много от участието му на игрите и бяха откровени, че ги е накарал да тръпнат и да се почувстват също както по време на Златното американско лято през 1994 г.
никола петров_александър
Никола Петров сподели, че минути преди старта е разговарял по телефона с Николов: „Чухме се преди да отиде на басейна, беше в много добро настроение. И преди да тръгне за Рио, и снощи ми каза, че на олимпиадата ще плува заради мене – заради това, че не успях да отида и да бъда до него”. Личният наставник на олимпеца от Варна и главен треньор в ПСК „Черно море” каза още, че конкуренцията в дисциплината на Сашо е огромна и в нея участват много състезатели със силни времена.
„Цялата олимпиада е ужасно силна. Фаворитът ми за олимпийско злато на 100 м св стил е между Нейтън Ейдриън и Камерън Макевой. Ще има двубой между тях”, допълни Никола Петров.
sa6o_djokovi4
s2
s4[:]