fbpx Skip to main content
НОВИНИ

Още три пъти химна на България на балканиадата в София

[:bg]http://bul-swimming.org

 

В щафетата 4Х200 м свободен стил, където плува състезателят на ПСК „Черно море“ – Тихомир Тодоров, българите взеха бронз

Още три титли общо четири отличия взеха българските плувци на втория полуден на балканиадата за младежи и девойки, провеждаща се на 50-метровия закрит столичен басейн „Диана“.

Рекапитулацията от събота пък е 7 медала (4 златни, един сребърен и един бронзов).

Антъни Иванов е с четири отличия, след като очаквано триумфира и на 50 м бътерфлай. 17-годишният рекордьор и държавен първенец фиксира 24,85 секунди. Само 20 минути по-късно скочи и в кралската дисциплина на 100 м св. стил, атакувайки титлата, но явно умората от предния старт, както и от фантастичното му плуване на последния пост на сутрешната щафета 4 по 200 м св. стил се отрази.

Състезателят на Николай Вакареев и „Вихрен“ (Сандански), който оглавява класирането при младежите за най-добро постижение по точковата система на ФИНА за стотака бътерфлай, взе среброто на кроула с време 51,06. В същата дисциплина обаче в деня на храбростта и бойната слава чухме българския химн благодарение на Диана Петкова, която леко закъсня на старта, но се позлати с 56,73.

За възпитаничката на Ботко Трендафилов и пловдивския „Спринт“ това бе втора титла, след тази на 50 м св. стил сутринта. Златният хеттрик, отново в кроула, но на най-дългата дистанция – 1500 м св. стил, донесе Петър Божилов. Рекордьорът във възрастта си фиксира без конкуренция 16:02,05 мин.

До първата третина от дистанцията със състезателя на столичния „Омега-01“ и Борис Божилов вървеше Светлозар Николов, който беше надъхан за покриване на норматив за световното за младежи в Индианаполис.

Явно обаче пловдивчанинът тръгна по-силно и завърши пети с 16:21,12 мин. Нормативът е 16,11,00 мин.

Освен българските плувци, силни постижения регистрираха Даниел Кристиан Мартин от Румъния с 2 златни и два сребърни медала и Аня Чревар от Сърбия с два златни и и един сребърен медал.

В неделя състезанията продължават от 9.30 сутринта и 17.30 следобяд, когато ще бъдат наградени отборните победители, както и състезателите постигнали най-добри времена.

В щафетата 4Х200 м свободен стил, където плува и състезателят на ПСК „Черно море“ – Тихомир Тодоров, българите взеха бронзов медал. Част от квартета са още Петър Божилов, Ангел Йовчев и Антъни Иванов.[:]