fbpx Skip to main content
НОВИНИ

Плувец на „Черно море” покри норматив за майстор на спорта


Талантът на ПСК „Черно море” Арсений Бекетов покри норматив за майстор на спорта по време на Открития международен турнир по плуване, организиран от федерацията на Сърбия. Надпреварата се проведе в град Зренянин. Спортният форум, който е част от календара на LEN, събра елитни плувци от Сърбия, Израел, Италия, Унгария, Македония, Хърватия, Словения, Словакия и България.
Представителят на варненския клуб по плуване „Черно море” подобри времената си в дисциплините 400 и 1500 м кроул и 400 м съчетано плуване. По време на турнира Бекетов успя да покрие и норматив за званието „Майстор на спорта”.

„Това е определен етап от развитието на всеки плувец. Постига се само с базова подготовка и дава възможност да развиваш по-усилено дисциплините, в които се състезаваш”, категоричен е Арсений. Той изрази задоволството си, че в Сърбия е имал възможност да „свери часовника си“ със спортисти на високо ниво.
Плуването не е единствената страст на Арсений. Когато не е ангажиран с любимия спорт, даровитият спортист се отдава на музиката. Занимавал се е професионално с музика 9 години. Завършил е музикален колеж.
„Любовта ми към водата е от дете. След като завърших колеж, реших да се отдам на спорта и по-конкретно започнах да се занимавам с плуване и водна топка”, връща лентата Бекетов. И може би в това няма нищо случайно – безспорно „главен виновник” за това семейната традиция да бъде продължена, е бащата на черномореца, който също е майстор на спорта по плуване и водна топка.

Арсений опровергава твърдението, че българските плувци пробиват трудно в европейския и световен спорт: „Във Варна имаме отлични басейни, треньори, фитнес зали… Но разбира се, самият спортист трябва да пожелае и докаже, че може да постигне мечтите си”. Бекетов мотивира тази твоя теза с конкретен пример, припомнияйки, че т.г. съотборникът му Александър Николов е плувал на световното в Казан. „Аз тренирам на същата база и съм покрил нормативи за европейско за младежи. Така че, за да осъществиш целта си, важно е да бъдеш пределно мотивиран и да положиш усилия”, споделя той. И не пропуска да благодари на треньорите по плуване Антон Гиляревский, Никола Петров и Васил Колесниченко, както и на тези, при които е тренирал водна топка – Николай Райков и Николай Николов – Майката.
Идоли на Арсений в плуването са звездните Петър Стойчев и Таня Богомилова и незабравимият Добри Динев.