fbpx Skip to main content
НОВИНИ

Плувци на „Черно море“ атакуват евроквоти в София и Лимасол

[:bg]Трима плувци на ПСК „Черно море“ ще атакуват през уикенда квоти за европейското първенство за юноши и девойки в Ходмезиовашархей, Унгария. Шампионатът е от 6 до 10 юли. Варненци имат шанс да покрият нормативи на предстоящите турнири Multinations, които се провеждат паралелно на 2 и 3 април в София и Лимасол.

Състезателите на ПСК „Черно море“ Виктор Николов и Павлина Тодорова ще вземат участие в турнира Multinations в София, който е за девойки (16-17 г.) и младежи (17-18 г.). Възпитаниците на треньора Никола Петров ще плуват в дисциплините делфин и бруст. Николов ще се състезава на 50 и 100 м делфин и 50 м бруст, а съотборничката му Павлина Тодорова – съответно на 50, 100 и 200 м бруст.

Любопитен факт е, че за първи път от 35 г. България приема състезание по плуване от толкова висок международен ранг. Турнирът Multinations, чието организиране беше възложено на БФПС през 2015 г. по време на конгреса на ЛЕН във Виена, ще се проведе на басейн „Спартак” в София. Там ще се конкурират плувци от Кипър, Гърция, Турция, Бразилия, Украйна, Израел, Полша, Чехия, Австрия, Словения, Швейцария и България. Официални гости гости на откриването ще бъдат Асен Марков, зам.-министър на спорта, Стефка Костадинова, председател на БОК и кметът на София Йорданка Фандъкова. В треньорския щаб, който ще води България, е и варненецът Никола Петров.

„Надявам се състезателите на „Черно море“ да дадат всичко от себе си и да успеят да покрият нормативите за европейското“, коментира Никола Петров. Той не се ангажира да очертае кои ще бъдат най-силните конкуренти на варненци, като изтъкна, че всички държави участнички в турнира идват със силни, добре подготвени плувци.

Паралелно с турнира в столицата, в Кипър ще се проведе същият турнир – Multinations, но за девойки (14-15 г.) и младежи (15-16 г.). В Лимасол ПСК „Черно море“ ще бъде представен от Тихомир Тодоров. Той ще плува в дисциплините 100 и 200 м делфин и също ще атакува квота за еврошампионата за младежи в Унгария. Ако не успее да покрие норматива сега, Тодоров има шанс да го стори на предстоящ силен турнир в Солун. Българският тим, който ще ни представя на турнира в Лимасол, отпътува за острова днес. Стартовете са през почивните дни. Водач на отбора ни е треньорът Стефан Георгиев.

Треньорът на черноморци Никола Петров заяви, че след зимния дял, през който се проведоха държавните лични отборни първенства за всички възрасти, ПСК „Черно море“ заема второ място в класирането. Пред черноморци е единствено отборът на „Младост“ с разликата от 65 т. в полза на пловдивчани. Варненци са втори, като имат значително по-голям точков актив от останалите клубове в града.[:]