fbpx Skip to main content

Плувният шампион на България ПСК „Черно море“ ще атакува националното първенство на Белгия. В сряда, варненци, предвождани от главния треньор на клуба – Никола Петров, отпътуват за Диамантената столица на света – Антверпен, където ще се проведе състезанието.

В надпреварата в аристократичния фламандски град, известен като родно място на колоса на бароковото изкуство Рубенс, участие ще вземат Дениел Нанков, Тея Николова, Росина Тодорова, Владислав Терзиев, Станимир Раев и Самуил Данаилов.

Варненци ще се впуснат в това предизвикателство само няколко дни след държавното отборно първенство за мъже и жени, където завършиха втори в генералното класиране (второ място при мъжете и трето при дамите).

Сред запомнящите плувания беше това на Дениел Нанков, който остана на 7 стотни от норматив за световното първенство в Будапеща, отбелязват експертите в плувните анализи и коментира у нас от bgswim.com. От първи пост на кроуловата щафета на ПСК „Черно море“ Дениел излетя за 49,33 сек. Нормативът е 49,26 сек.

Победата му в индивидуалния старт с 50,11 сек. бе най-силното постижение на шампионата по точковата таблица на ФИНА – 820. Освен Даниел Нанков друг със слизане под 52 секунди на 100 м св. стил на финала нямаше, а кралската дисциплина е основен измерител за състоянието на плуването.

В първия ден от държавното медали спечелиха: Валентин Филипов – злато, 400 м съчетано плуване; Дениел Нанков и Росина Тодорова – злато, 100 м свободен стил; Тея Николова – злато, 50 м бруст; Владислав Терзиев – сребро, 100 м гръб.

Клубната щафета при мъжете ликува с шампионски приз в дисциплината 4 х 200 м свободен стил. Златният квартет плува в състав: Владислав Терзиев, Станимир Раев, Самуил Данаилов и Дениел Нанков. Представителките на нежния пол от „Черно море“ станаха вицешампионки в тази щафета. Сребърни са Йоанна Бояджиева, Тея Николова, Елиза Кралева и Росина Тодорова.

През втория ден от държавното първенство медали за черноморци донесоха: Владислав Терзиев – злато, 400 м кроул и Йоанна Бояджиева – бронз, 400 м кроул.

И дамската, и мъжката щафета на варненския клуб бяха безапелационни на 4 х 100 м свободен стил и логично се окичиха със злато. Първи при жените станаха Росина Тодорова, Тея Николова, Елиза Кралева и Йоанна Бояджиева. № 1 при мъжете са Дениел Нанков, Мартин Вълканов, Благовест Божиновски и Владислав Терзиев.

През заключителния трети ден от първенството шампиони на 50 м свободен стил станаха Нанков и Тодорова, а Божиновски зае второ място на почетната стълбичка.

Юлиян Черкезов е бронзов на 1500 м свободен стил.

Тея Николова бе недостижима в дисциплината 100 м бруст и логично е шампионка. Терзиев е златен на 50 м гръб. Нанков и Тодорова са съответно втори и трета на 200 м свободен стил.

Щафетите спечелиха вицешампионски титли на 4 х 100 м съчетано плуване. Сребърни при мъжете са Владислав Терзиев, Благовест Божиновски, Станимир Раев и Дениел Нанков. Втори при дамите са Варвара Попова, Тея Николова, Дария Станченко и Росина Тодорова.

Състезанието беше много продължително и тежко за всички. Класирането ни е резултат на липси на основни състезатели, с които бихме спечелили без проблем. На тяхно място обаче участваме с младите плувци от клуба, от които съм очарован! Неминуемо ще дойде момент, в който и те ще трябва да влязат в голямата битка. Това състезание бе опит и тест за тях, за да са наясно какво ги очаква. Доволен съм, както от тях, така и от резултатите на всички ни“, коментира главният треньор на черноморци Никола Петров.

Петров каза още, че трудната зима, по време на която, в клуба е имало много болни състезатели, е нарушила подготовката на клуба. „Но въпреки това запазвам увереност, че работим правилно и в нужната посока! Сега следва малка почивка и продължаваме напред“, обобщи наставникът на шампионите.