fbpx Skip to main content
НОВИНИ

ПСК „Черно море“ вдига още по-високо летвата

[:bg]

Плувният спортен клуб „Черно море“ си поставя за цел да вдигне още по-високо летвата в предстоящите шампионати. Това стана ясно по време на годишното отчетно събрание на клуба, което се проведе в Спортното училище. Както е известно, миналия сезон варненският клуб стана безапелационно номер 1 в България – комплексен шампион и носител на купата на страната. Любопитен факт е, че черноморци стават първи у нас отново след 40 години. Това сподели в доклада на клуба Надежда Парушева от УС. „Историческата справка сочи, че през 1976 г. нашият клуб отново е бил номер 1 в България. Тогава обаче „Черно море“ е бил единственият варненски клуб, а в шампионата са се състезавали едва 6 клуба от страната. Днес, 40 години по-късно, сме отново първи, но при наличието на 13 варненски клуба  и общо 63 в страната“, отчете Парушева.

Подчертано бе, че ПСК „Черно море“ е успял да пребори дългогодишната хегемония на центровете в София и Пловдив, а заслугата за това е на отличния екип треньори, които работят в перфектно взаимодействие, и на талантливото поколение момичета и момчета, които тренират в клуба.

През 2016 г. ПСК „Черно море“ е участвал със свои отбори в държавните шампионати в 6-те възрастови групи, като общо в зимния и в летния шампионат са стартирали 161 състезатели. Те са извоювали за клуба 2227 точки и са донесли 84 златни, 63 сребърни и 48 бронзови отличия. Подобрени са и десетки национални рекорди на България, както и национални рекорди  на Унгария.

Като задача на УС общото събрание постави целенасочена работа за осигуряване на малки, но повече и стабилни спонсори, тъй като на тоя етап ПСК „Черно море“ разчита основно на председателя на клуба и генерален спонсор Чавдар Трифонов.

Препоръката на главния треньор в клуба Никола Петров бе общото събрание и УС да помислят какво да се направи, за да се задържат в клуба състезателите, които влизат във възрастта на мъже и жени. „При нас децата се готвят години наред, минават през пирамидата на всички възрастови групи, постигат успехи. Когато станат мъже и жени обаче, клубът няма какво да им предложи и те напускат. Така се получава един вакуум между поколенията и това влияе върху резултатите. Добре би било да се помисли тези състезатели да получават поне някаква стипендия, за да имат интерес да останат в клуба ни“, коментира Петров.[:]