fbpx Skip to main content
НОВИНИ

ПСК „Черно море“ връчи грамоти на 90 деца, които клубът обучи да плуват

[:bg]

del6

Деветдесет деца от СОУ ”Гео Милев” на възраст от 7 до 9 г. получиха грамоти след успешно обучение по плуване. То бе осъществено по проект по инициатива на ПСК „Черно море”. Дипломите им бяха раздадени по време на тържествена промоция на басейн „Делфини”. Връчиха ги експертът към регионалното звено на министерството на спорта Десислава Панева, ръководителят на проекта по програма „Научи се да плуваш” 2016 г. на Министерство на младежта и спорта- Румяна Йосифова и двете треньорки, които водиха заниманията – Хриска Стефанова и Миглена Николова.
del
Целта на приключилия проект бе подобряване здравето и физическата дееспособност на децата и създаване на предпоставки за последващи системни занимания в партньорство със СОУ ”Гео Милев” и Общинско предприятие ”Спорт Варна”.

По време на заниманията на басейн „Делфини“ децата бяха разделени в шест групи. Обучението бе напълно безплатно – стартира в началото на юни и приключи през октомври. В групите бяха включени и 14 деца с увреждания – основно гръбначни изкривявания и наднормено тегло, за които чрез плуване се постига преодоляване на здравословните им проблеми.
del8
Идеята на ПСК ”Черно море” е да съдейства за насърчаване развитието на спорта сред подрастващите, както и да допринесе за изпълнение на един от ключовите приоритети на спортното министерство – увеличаване броя на заниманията и включените в тях деца чрез предоставяне на квалифицирани спортни специалисти получи практическа реализация с осъществяването на всички заложени дейности. Треньорките Хриска Стефанова и Миглена Николова помогнаха на малките плувци да овладеят основните елементи в двата плувни стила – кроул и гръб.
del2
Системните занимания със спорт по време на цялата лятна ваканция съдействаха и за подобряване физическата дееспособност на децата, укрепване на здравето им, закаляване и създаване на хигиенни навици. Придобитите първоначални знания за спазване на правила за безопасност при плуване, самопомощ и помощ при инциденти във водата помогнаха и за развитие на увереност и самостоятелност на учениците.
ПСК „Черно море“ е първи във временното комплексно класиране на БФПС за 2016 г., а състезателят на клуба– суперталантът Александър Николов, бе един от тримата представители на България в плуването на олимпиадата в Рио 2016 г.
del3
СОУ ”Гео Милев” и ОП ”Спорт Варна” бяха предпочетени партньори и през 2015 г., когато в проекта „Научи се да плуваш” се включиха 36 деца. Добрите резултати са факт, както с активното съдействие на областните експерти на местно ниво, така и с подкрепата на Дирекция „Европейски проекти и програми” на ММС.
del5
del6
del7
del9
del10

[:]