fbpx Skip to main content
НОВИНИ

ПСК „Черно море“ направи фурор на „Замората“

[:bg]

Плувците спечелиха 16 медала, Калина Николаева счупи 4 рекорда

zam

Отборът на ПСК „Черно море“ се представи фантастично на 18-ото издание на силния международен турнир по плуване „Стефан Попов – Замората“. Треньорът на варненци Антон Гиляревский заведе в София четирима състезатели, които успяха да спечелят 16 медала – така черноморскят клуб завоюва най-много отличия в турнира.
Състезанието, което е част от календара на БФПС, се проведе на 50-метровия басейн „Спартак“ в София. Освен БГ клубове от цялата страна, взеха участие и плувци от Сърбия и Македония.
Домакините и публиката още дълго ще помнят четирите рекорда, поставени само от един плувец – прекрасната Калина Николаева от Варна. Калина плува в 6 дисциплини, взе шест шампионски титли и строши 4 рекорда. Възпитаничката на наставника Антон Гиляревский е златна на 50 и 100 м свободен стил; 50 и 100 м бътерфлай; 50 и 100 м гръб. Суперталантливата плувкиня постави рекорди на 100 св. стил, като спря хронометрите на 1,03.26 мин.; 50 м гръб – 33,07 сек.; 100 м гръб – 1,10.25 и 50 м бътерфлай – 31,22.

zam1

Още едно бисерче в огърлицата от таланти на „Черно море“ – Божидара Орленко, донесе много радост на клубното ръководство. Орленко е шампионка на 50 и 100 м бруст, 50 м и 100 м бътерфлай и 200 м съчетано.
Маргарита Трацевская също се представи отлично и се окичи със злато на 100 м бруст, взе бронзово отличие на 50 м бътерфлай. Тя е трета и на 100 м гръб и вицешампионка в дисциплината 50 м бруст. Трацевская е сребърна на 50 м гръб.

zam2

Равносметката за черноморци е 16 медала – 12 златни, 2 сребърни и 2 бронзови. Николаева и Орленко бяха отличени с индивидуални купи за най-добро постижение по точки на ФИНА.
„Щастлив съм, че нашите деца се представиха на върха на възможностите си. Отидохме само с четирима плувци, а спечелихме 16 медала. Голяма част от другите клубове, които участваха, бяха с по двайсет и повече състезатели. Поздравявам плувците на „Черно море“. Добри изяви записа и Самуил Данаилов. Сега ни предстоят още два турнира – първо през ноември в Пловдив, а след това – в края на декември, в Ниш. Там очаквам още нови рекорди от Калина Николаева“, коментира треньорът Антон Гиляревский.

zam4
[:]