fbpx Skip to main content
НОВИНИ

ПСК „Черно море”, СОУ „Гео Милев” и ОП „Спорт Варна” стартират проект за обучение по плуване

Тридесет и шест деца от училище „Гео Милев” във Варна ще преминат напълно безплатно обучение по плуване. Това ще стане факт чрез реализирането на проекта „Начално обучение по плуване на деца на възраст 7 – 11 години” по програма на ММС „Научи се да плуваш”. Чрез изпълнението на проекта ПСК „Черно море” (Варна) ще се включи в реализирането на общинската политика за изпълнение на „Националната стратегия за развитие на физическото възпитание и спорта в Република България 2012-2022 г.” и „Националната програма за развитие на
физическото възпитание и спорта 2013-2016 г.”.
Целта на проекта, в който плувният клуб участва в партньорство със СОУ „Гео Милев” и Общинско предприятие „Спорт Варна”, е да бъдат обучени да плуват 36 момчета и момичета от училището, с цел да бъдат подобрени тяхното здраве и физическа дееспособност, както и да се създадат предпоставки за последващи техни включвания в системни занимания. Обучението ще бъде проведено на общинския плувен басейн „Делфини” в 3 групи. Заниманията са ситуирани три пъти седмично (по 20 за всяко дете на курс), в периода от 27 април до 19 юни 2015 г.
Проектът се обезпечава финансово от Министерството на младежта и спорта, което осигурява 4 590 лв. и от ПСК „Черно море”, като клубното ръководство участва с 464 лв. Средствата ще бъдат изразходвани за закупуване на карти за обучение, шапки, очила и хавлии за децата, както и за спортно-технически средства.
Записването в групите се организира от ръководството на СОУ„Гео Милев” по договорен от ПСК „Черно море” график. Обучението ще води спортният специалист Хриска Пейчева.
Очаква се реализирането на проекта да допринесе да бъде овладяна цялостната координация на плувните стилове кроул и гръб от 30 деца; да бъде укрепено здравето им; да бъдат създадени хигиенни навици на 36 деца, както и да бъде създаден устойчив интерес към системни занимания по плуване на 25 деца. Двама от учениците със сериозни гръбначни изкривявания ще бъдат подготвени чрез системни плувни занимания да преодолеят здравословния си проблем.
Ръководството на СОУ „Гео Милев” е убедено, че участието на учениците в проекта ще обогати и развие двигателната им култура, ще ги запознае с плуването като спорт, ще фокусира интереса им към системни занимания. Учебното заведение разполага с добре поддържана спортна база, има утвърдени традиции в чуждоезиковото обучение и информационните технологии. Член е на ASPnet ЮНЕСКО. Тази година се навършиха 35 години от създаването му. През учебната 2014/2015г. в СОУ „Гео Милев” се обучават 1228 ученици от І -ви до ХІІ –ти клас.
Училището е единствено в страната, в което се изучава втори чужд език от втори клас.
Очакванията са след време училището да се гордее и със световно известни имена в спорта.