fbpx Skip to main content
НОВИНИ

ПСК „Черно море” спечели отборна титла на държавното за мъже и жени

[:bg]

Александър Николов стана първият българин, преплувал 100 м свободен стил под 50 сек.

Снимка: Sportal.bg

Шампионски триумф в комплексното класиране и рекорд, с който плувецът на ПСК „Черно море” Александър Николов влиза в историята – това е равносметката за варненския клуб от държавното лично отборно първенство за мъже и жени. Състезанието се проведе на столичния басейн „Диана” в рамките на четири дни. Треньори на варненци са – Никола Петров, Денислав Калчев и Антон Гиляревский. Финансова подкрепа на шампионите за държавното първенство в София оказа „Холдинг Варна”.

Черноморци са шампиони в комплексното класиране с актив от 406 т., оставяйки след себе себе си отборите на „Спринт” – 398 т. и „Астери” – 366 т. При дамите варненки са еднолични лидери, а при представителите на силния пол „Черно море” е на шесто място.

Низ от прекрасни емоции донесе отборът на „Черно море” на клубното ръководство. Превес сред тях взе постижението на фантастичния Александър Николов, който влезе в историята, ставайки първият българин, преплувал 100 м свободен стил под 50 секунди – 49,53 сек. Това донесе злато на възпитаника на Никола Петров на държавното в София. По-рано черноморецът регистрира повторно покрит норматив за световното в Будапеща, което ще се проведе този месец.

Николов плува перфектно и на 50 м свободен стил и спря хронометрите на 23,10 сек. Така той си подсигури на 100 % участие на шампионата на планетата, тъй като по изискванията на БФПС нормативът трябва да е покрит до 6 месеца преди старта на големия форум. Припомняме, че още на олимпиадата в Рио Сашо взе виза за световното първенство.

Снимка: Личен архив – ПСК „Черно море“

Общо 17 медала – 8 златни, 3 сребърни и 6 бронзови, спечелиха състезателите на „Черно море” на държавното за мъже и жени в София.

В първия ден от надпреварата Александър Николов ликува със злато на 50 м свободен стил. Божидара Орленко е бронзова на 50 бруст. Бояна Кирчева стана шампионка в дисциплината 100 м свободен стил при дамите. На 200 м съчетано плуване Калина Николаева се окичи с бронзов приз. Златна е смесената клубна щафета на 4Х100 м свободен стил. Шампионският квартет плува в състав – Ради Мерджанов, Александър Николов, Богослава Дянкова, Бояна Кирчева.

Успехите за черноморци продължиха да се умножават и във втория ден от държавното първенство. Медалисти са – Богослава Дянкова (сребърен медал, 50 м бътерфлай); Калина Николаева (сребро, 200 м бруст); Александър Николов (злато, национален рекорд – 100 м свободен стил). Щафеттата на черноморци в състав: Бояна Кирчева, Калина Николаева, Стилина Иванова, Богослава Дянкова си осигури вицешампионска титла на 4Х100 м свободен стил при жените.

В третия ден от държавното на 100 м бруст Божидара Орленко зае трета позиция, а Бояна Кирчева е бронзова на 100 м бътерфлай.

Кирчева се представи прекрасно и на 50 и 200 м свободен стил и прибави още две златни отличия към клубната витрина на „Черно море”. Александър Николов също е златен на 200 м свободен стил. Калина Николаева се класира трета в дисциплината 200 м гръб.

Щафетата на тима – Калина Николаева, Павлина Тодорова, Александра Русева, Бояна Кирчева спечели шампионски трофей на 4Х100 м съчетано плуване.

Снимка: Bgswim.com

Личният треньор на Александър Николов и главен наставник в ПСК „Черно море” Никола Петров, който по време на държавното, заедно с колегата си Ботко Трендафилов, бе водач на националния ни тим на европейско за юноши и девойки в Израел, бе невероятно щастлив от грандиозния успех на възпитаника си. „Постижението на Сашо е уникално! Щастлив съм, че сбъдна мечтата си. Оттук насетне съдбата си знае работата. Слизайки под 50 сек., Александър влиза в историята, което е повод за гордост за всички българи”, коментира Никола Петров.

Снимка: Личен архив – ПСК „Черно море“

Снимка: bgswim.com

Снимка:bgswim.com

 [:]