fbpx Skip to main content
НОВИНИ

Първият българин, преплувал 100 м кроул под 50 сек. Александър Николов: Щастлив съм, че оставих следа в българското плуване

[:bg] 

Всеки спортист иска да остави следа след себе си. Мисля, че го направих по най-добрия възможен начин. С тези думи изрази радостта си след сбъдването на своята мечта да изплува 100 м свободен стил, слизайки под 50 секунди (49,53), най-бързият български плувец Александър Николов. След постижението, пръв по телефона от Израел, го поздрави личният му треньор Никола Петров. „Каза ми, че никога не се е съмнявал в мен, че ще постигна тази своя мечта!”, искрен е черноморецът.

„Всеки изпитва голямо удовлетворение, когато постигне цел, за която е мислел всеки ден в продължение на много време. Много силно го желаех и затова се радвам, че се случи”, добави Николов. Възпитаникът на старши треньора на шампиона на България ПСК „Черно море” – Никола Петров, сподели, че по време на държавното първенство за мъже и жени миналата седмица е бил в топ форма. И изрази увереност, че ще бъде в оптимална кондиция и на предстоящото световно по плуване за мъже и жени в Будапеща.

„Ако успея да задържа формата си до световното, мисля че ще сваля още от времето”, категоричен е Николов. Шампионатът на планетата стартира на 23 юли. Стартовете на варненеца са съответно на 26-и, когато ще плува 100 м свободен стил и на 28-и – тогава ще се състезава на 50 м в същата дисциплина.

Връщайки лентата на спомените Александър Николов е откровен, че още миналата година, когато подобри националния рекорд на 100 м свободен стил (50,03 сек.), е изпитал неудовлетворение, че едва 4 стотни го делят от заветната цел да слезе под 50 сек.

„След това имах нови два неуспешни опита, един от които на олимпиадата в Рио. Там не ми стигнаха 9 стотни. Тогава взех решение и се отказах от спорта. Не вярвах, че ще имам възможност да се подготвя през 2017, за да имам нов опит. В крайна сметка толкова ме мъчеше тази мисъл, че успях да намеря начин и да се подготвя успешно, за да сляза много под границата от 50 секунди”, радва се Николов.

 [:]