fbpx Skip to main content

На 11.12.2014 г. Община Варна – Дирекция „Образование, младежки дейности и спорт” спази една дългогодишна традиция. На специално тържество бяха наградени десетте най-добри спортисти на Варна за изминалата година.
Това събитие е чакано с голям интерес не само от треньорите и състезателите, а и от цялата варненска спортна общественост. Дотук всичко е в реда на нещата. Мен обаче ме смутиха две неща. Учудва ме, че не бе спазена традицията спортните журналисти да определят победителят и подгласниците му, както е по регламент от много години. Моето обяснение е, че няма да има съвпадение между решението на журналистите и на членовете на Обществения съвет по спорт. Но това мен не ме засяга.
Второто нещо, поради което се реших да изкажа мнението си, е отпадането на една много важна номинация – „Младо спортно дарование”. От отдел „Спорт” към ДОМДС при Община – Варна до всеки клуб бе изпратено искане за номиниране на състезатели в тази категория. Плувен спортен клуб „Черно море” своевременно депозира кандидатура за номинация на Дениел Нанков – състезател по плуване във възрастова група 11 г. Неговите резултати през изтеклата година впечатлиха не само специалистите по плуване в България, но и техни колеги от чужди държави, където е участвал на турнири Нанков /резултатът -15 национални рекорда и над 20 златни медала от ДП/. Освен златен медал състезателят на ПСК „Черно море“ няма друг приз. Резултатът му на 50 м свободен стил е най-добрият в Европа на тази възраст. В класацията на Фондация „Димитър Бербатов” Дениел Нанков е категорично на първо място.
Аз, неговият треньор и родителите му бяхме абсолютно сигурни, че той ще бъде носителят на този приз и очакахме с нетърпение да му бъде връчен. Дори го задържахме и замина ден по-късно да участва в престижен международен турнир в Сърбия. Тази номинация обаче е била подменена в 11,55 ч, в последния момент. Недоумявам, кой и защо го е направил. Аз обаче много открито и честно бих искал да изразя своята персонална позиция, а тя е следната: „Междуличностни отношения между номиниращите и някои ръководители на клуба лишиха Дениел Нанков от една много стимулираща за млад състезател награда”.
Като негов треньор чуствам, че положеният от мен труд е бил недостатъчно ефективен щом не се оценява, особенно в този случай. Пред амбициозните родители на момчето се чуствам виновен, че не сме успели –и аз, и клубът да защитим цената на нашия труд и таланта на състезателя. Ако тази номинация беше отменена от журналистите, нямаше да им се сърдя. В този случай ми е тежко от това, че предложението за отпадане на номинацията е от хора, които знаят цената на треньорския труд и значението му, както и цената на най-малкото признание за получените резултати.
БОРИСЛАВ ГЕОРГИЕВ – СТАРШИ ТРЕНЬОР НА ПСК „ЧЕРНО МОРЕ” И ЛИЧЕН ТРЕНЬОР НА ДЕНИЕЛ НАНКОВ
П.сл. Пишейки тези редове, получих съобщение, че на престижния Международен турнир в Сърбия, където Дениел Нанков участва, е постигнал нов национален рекорд и е спечелил златен медал на 200 м свободен стил.Очаквам още рекорди в следващите стартове.