fbpx Skip to main content

Нося плуването дълбоко в сърцето си – то е моят начин на живот, откровен е плувец № 1 в десетката на шампиона ПСК „Черно море” за 2023 г – Самуил Данаилов. Признава, че не е очаквал да оглави класацията. А призовото място го прави безкрайно щастлив и още по-мотивиран за нови успехи.

„Постиженията през изминалата 2023 г. посвещавам на моето семейството, което винаги ме е подкрепяло, дори в най-тъмните и трудни мигове. Трудностите и лишенията са много, но когато правиш нещо с упоритост и постоянство, всичко се отплаща. Най-голямото изпитание, през което съм преминавал, беше пред ноември миналата година. Тогава се контузих. Лекарите ми казаха, че, за да се излекувам и възстановя, не трябва да плувам поне две седмици, а точно тогава ми предстоеше държавен шампионат. Но с интензивно лечение и моята твърдост и упоритост, стискайки зъби, продължих подготовката си. Успях да се преборя с болката и да се подготвя успешно за това толкова важно държавно лично отборно първенство по плуване на малък басейн. Спечелих 9 медала и подобрих времената си”, връща лентата на спомените Самуил.

В момента плувецът на „Черно море” се подготвя за държавното първенство, което ще се проведе в края на март. Съсредоточил се е и към покриване на нормативи за участие на европейско за юноши на 50 м басейн през юли във Вилнюс, Литва.

„Най-добрият и хладнокръвен плувец, според мен, който е и мой любимец, е Давид Поповичи – световният рекордьор на 100 м свободен стил на голям басейн. През миналата година дори да не заема първи места в класиранията на големи плувни турнири, той остава позитивен и мотивиран, гледа напред към предстоящото”, коментира Данаилов.

Първият досег на шампиона със спорта не е на басейна. Когато е на 5 г., се отдава на карате киокушин – тренира при шихан Емил Костов и сенсей Захари Дамянов. Започва да плува още в детската градина, а интензивно от седем годишен и от тогава никога не е спирал.

В момента Сами е ученик във Варненска Търговска Гимназия „Георги С. Раковски“, специалност „Икономика и мениджмънт с разширено изучаване на английски език“.

В богатата му колекция от призове блестят 180 медала – 30 от държавни първенства и един от международния плувен турнир Multination, който се проведе в Лимасол, Кипър миналата година.

„За мен всеки старт е важен и за да се представя така както искам, се съсредоточавам за предстоящото плуване. Мисля по какъв начин да го изплувам, припомням си съветите и насоките, дадени ми от треньора Никола Петров. Това е моята мотивация – да постигна поставените от мен цели, а аз съм доста критичен и взискателен към себе си. Когато имам неуспехи, се опитвам да бъда над нещата и да не приемам загубите все едно е дошъл края на света. Има и моменти, в които напрежението ми идва в повече. Тогава се уповавам на моето семейство, приятели и треньор”, признава черноморецът.

Целите, които си е поставил, са да не пропуска тренировки през новия тренировъчен сезон и да стигне 750 точки по таблицата на FINA.

„Не съм мислил да се развивам като треньор, но смятам да продължа със състезателното плуване. След като завърша Варненската Търговска Гимназия, имам намерение да продължа образованието си в САЩ, където и да плувам. Все още не съм сигурен какво ще уча на академично ниво, но сферата, която ми е интересна и ми е на сърце, е бизнес икономика, мениджмънт или логистика”, мечтае шампионът.

Текст: Десимира ТОНЧЕВА

Снимки: Личен архив на плувеца