fbpx Skip to main content
НОВИНИ

Тихомир Тодоров и Дилян Желязков: Щастливи сме, че допринасяме за успеха на „Черно море”


Щастливи сме, че допринасяме за успехите и просперитета на ПСК „Черно море”, споделят плувците на ПСК „Черно море” Тихомир Тодоров и Дилян Желязков. Талантите попадат сред десетте състезатели с най-голям принос към точковия актив на клуба през 2015 г.- Тодоров е втори с актив от 114 т., а Желязков е на трета позиция съответно със 105 т.
ПСК „“Черно море“ завърши на второ място в крайното комплексно класиране за Купа „България 2015 г. и прибави рекордните 133 медала към богатата си колекция от трофеи. Главен треньор в клуба е Борислав Георгиев. Тихомир и Дилян признават, че не са очаквали да бъдат толкова напред в класирането по точки за „Черно море” и през цялото време са се стремели да редуцират времената на личните си постижения. Даровитите варненци се готвят под ръковството на треньора Никола Петров. И са откровени, че успехите им са факт благодарение на перфектния синхрон на работа с него.

Тихомир Тодоров е на 15 г., ученик е в ССУ „Георги Бенковски”, носител е на повече от 100 медала от републикански първенства и международни турнири. Дилян Желязков е на 18 г., ученик в ГПЧЕ „Йоан Екзарх“, притежава 40 отличия. Според Тихомир в плуването не можеш да разчиташ на спортен шанс, защото: „успехите идват след много труд и упоритост”. Неговото мнение споделя и съотборникът му – Дилян е категоричен, че без балансиран хранителен режим и правилно възстановяване, няма как да очакваш високи резултати.

. Тихомир обича да си похапва, но чипсове, безалкохолно и хамбургери са табу в менюто му. Най-силните му дисциплини са 50,100 и 200 м бътерфлай, както и 100, 200 и 400 м съчетано плуване. Дилян е перфектен в спринтовите дисциплини – крол и гръб ( 50 и 100 м ) и вярва, че в тях има най много тръпка.

Съотборниците коментират, че времето, необходимо на един плувец да изработи свой собствен стил в плуването, който да му носи успехи, е: различно и „зависи от комплекс от фактори, но всяко нещо от техническа гледна точка трябва да се отработва много прецизно”. Любимите плувци на Желязков са Морозов, Манаду и Майкъл Фелпс, а за Тодоров най-добрите са съотборникът му Александър Николов, който се представи блестящо на световното в Казан, а от световните колоси – Майкъл Фелпс и Раян Лохте.

Позициите на Тодоров и Желязков се пресичат и по отношение на това защо днес е толкова трудно на българските плувци да пробият в световния елит. „Щастливи сме, че имаме възможност да тренираме в голям град, където има няколко басейна на разположение, но в по-маките градове е трудно”, казват плувците. Тихомир добавя, че за да привлича един спорт повече спонсори, трябва да има високи резултати и задължително да се работи за популяризирането му. На въпрос как са се запалили по плуването, Тихомир отговаря, че му е тръпка още от детската градина, а по-късно основите положил първият му треньор Васил Колесниченко.

Дилян дължи любовта към плуването на баща си, който пръв го завел на басейна. Състезателите на „Черно море” си пожелават през следващия сезон да бъдат здрави, за да извоюват още много шампионски титли. „Мечтая да покрия нормативи за европейското първенство”, добавя Тихомир Тодоров. И двамата са горди, че техен личен треньор е Никола Петров.

„Тренира наравно с нас. Невероятен човек и приятел е, имаме му пълно доверие. Научи ни на дисциплина, знае как да ни мотивира да дадем най-доброто от себе си”, изтъкват плувците.