fbpx Skip to main content

Един от най-ярките диаманти в искрящата огърлица от таланти на осемкратния шампион на България по плуване ПСК „Черно море” – Тея Николова, е приета да учи в Northwestern University в Чикаго. Личен треньор на талантливата варненка е Никола Петров.

Преди няколко дни Тея приела оферта за стипендия в Северозападния университет в Илинойс. На академично ниво той е в Топ 10 на най-добрите висши училища в САЩ, редом до Харвард и Йейл. Успешната БГ плувкиня е следващата черноморка, която ще покорява Щатите след таланта Дениел Данков, който избра да се развива в „Йейл юнивърсити”.

„Тази година съм 12 клас, предстоят ми важни събития – завършване, изпити, абитуриенски бал. Много съм щастлива, че сбъднах мечтата си и съм приета да продължа образованието си в Щатите. Вярвам, че Northwestern University може да ми предложи изключително високо ниво на развитие – не само за подготовка в сферата на плуването, но и академично. Висшето училище има, също както Харвард и Йейл, изключително добра плувна програма и невероятна база. Желанието ми е там да продължа развитието си като спортист и в същото време да получа отлично образование”, вълнува се варненката. Тя заминава за Америка през август 2025 г. Признава, че докато чака този момент ще има малко повече от година – време, през което ще продължи подготовката си със своя личен треньор Никола Петров.

„Смятам, че в момента сме тръгнали в изключително добра посока заедно с моя треньор. Вълнувам се да видя докъде ще стигнем. Дори когато замина за университета, винаги ще се допитвам до него за важни неща. Никола Петров винаги ще остане треньорът, на когото се доверявам безрезервно!”, откровена е Тея Николова.

Преди да се посвети на каузата „Америка” обаче на черноморката предстоят няколко важни мисии. Първата е още през юни в Сърбия, където ще плува на европейско. Тея покри норматив за Шампионата на Стария континент на изминалото държавно отборно първенство по плуване в София. В дисциплината 50 м бруст тя бе безапелационна и подобри националния си рекорд с повече от половин секунда, ставайки първата българка, преплувала дистанцията под 31 секунди.

Миналата година на европейското за младежи и девойки, отново в Сърбия, Николова се класира на финал.

„Подготовката ми за европейското през юни протича перфектно – с Никола Петров преценихме, че освен на базовите неща, трябва да наблегнем много повече на различни елементи от плуването – техника, издържливост, сила, скорост и др. Правя допълнителни тренировки и в басейна, и във фитнеса”, разказа отличничктата в Пета езикова гимназия в морската столица.

Разкрива, че основната й цел на еврошампионата е да се представи по възможно най-добрия начин, да покаже, че мястото й е сред най-добрите. „Искам да подобря личните си времена, а на този фон се надявам, че ще дойдат и по-предните класирания, полуфиналите и финалите. Опитвам се да не си поставям прекалено високи цели, предпочитам да гледам на нещата едно по едно, с малки стъпки да се изкачвам към успеха”, премерена е Николова.

През зимата възпитаничката на главния треньор на черноморци ще плува на световно първенство на малък басейн. Форумът е през декември в Будапеща, Унгария. „Отново целите ми там са да се представя на високо ниво и да покажа какво мога на голямата сцена”, казва Тея.

Очарователната варненка открехва, че не е никак лесно да се съчетава спорт и учение, и то в гимназия на такова високо ниво.

„Много хора биха счели това за трудна задача. Въпреки това тази година завършвам гимназията с отличен успех – 6,00, паралелно с подготовката ми за европейско и световно първенства. От началото на годината, повечето дни ходя на двуразови тренировки. Плувам рано сутрин, сама и след това отивам на училище, за да карам часове. Повечето учители много ме подкрепят и винаги ми помагат, когато се обърна към тях за помощ. Изключително много се радвам, че представям Пета гимназия в среда, която не е свързана с академичните успехи, както и че мога да докажа не само на себе си, но и на останалите, че да си добър спортист не значи, че си слаб ученик”, искрена е Тея.

Десимира ТОНЧЕВА, Пресслужба ПСК „Черно море“

Снимки: Личен архив на състезателката