fbpx Skip to main content

Петото място на Тея Николова на европейското по плуване в Белград е много голям успех, особено за нас като клуб! Плуването е супер конкурентен спорт и е много, много трудно да стигнеш до най-високото ниво. Нов национален рекорд, полуфинал, финал… Какво бих могъл да искам повече, вълнува се личният треньор на състезателката на ПСК „Черно море“ Тея Николова – Никола Петров.

На европейското по плуване на голям басейн в Белград варненката , която тази година завърши с отличен успех Пета езикова гимназия и е приета да учи в Щатите, направи най-силното плуване в кариерата си. Тя се класира на финал. И влезе с трето време в битката за медалите на 50 м бруст с нов национален рекорд – 30,91 сек.

На финала Тея се нареди 5-а в Европа! Състезателката на Никола Петров спря хронометрите на 30,97 сек. и за втори път в рамките на два дни слезе под границата от 31 секунди. Европейска шампионка стана полякинята Доиника Щандера, чийто резултат е 30,55 сек.

„Зад тези успехи стои много работа. Тея Николова тази година завърши училище, тя не беше ученичка в спортното училище. Тренираше извънредно – сутрин преди училище, следобед – след училище отново, по определен график, който бяхме направили. Явно той сработи и нещата се получиха добре. Събота тренирахме допълнително. За физическа подготовка, някои от елементите, които трябваше да се подобрят. Има и още какво да се подобрява със сигурност. Така че, този успех е плод на много работа и от двете страни – и за състезателя , и за треньора“, споделя Петров.

Признава, че дълбоко в себе си се е надявал нашето момиче да влезе в Топ 3. „Разбира се, че като гледах сериите и полуфинала, в мен се зароди надежда, че Тея може да се пребори за медал. Надявах се да има шанса да се случи. Две от съперничките й миналата година бяха на европейско първенство за девойки, познаваме ги, те са класни състезателки. Беше ми ясно, че няма да е лесно, но се надявах и на известна доза спортен късмет. Е, не се получи, но самите плувания на Тея са много силни като времена. Вече сме в елита на Европа, въпреки че тя е малка, но има накъде да се развива! Като цяло оценявам представянето й като много добро! За последната една година Тея има страшно голямо израстване и в басейна, и извън басейна, чисто психологически. Това рефлектира в състезанията от по-висок ранг, в които участва. Много се разви“, коментира варненският наставник.

И добавя: „Финалът на 50 м бруст е едно от най-трудните неща в плуването, ако не и най-трудното! Там всичко е въпрос на минимални грешки, на неточности по-скоро. Ако нещо, сгрешиш, цялото плуване тръгва по различен начин. Но при нея нямаше нещо кой знае какво като забележка – плуването й на финала е няколко стотни по-бавно от рекорда, който изплува вчера следобед. Мисля, че нямаше какво повече да се случи“.
Никола Петров е искрен за златния медал на Любомир Епитропов и споделя, че извоюваното отличие е „най-великото нещо, което можеше да се случи на европейското в Белград!“
„Изключително съм радостен за Любо, познавам го от много време. Пътували сме заедно на много състезания с националния отбор. Знам колко старателен и сърдечен човек е. Знам колко се труди през годините и накрая получи отплата за това“, каза още Петров.

За другия представител от ПСК „Черно море“ на европейското – Дениел Нанков – Петров, който е и негов личен треньор, Никола Петров коментира, че националът е дал 110 % от себе си на това европейско за моментното състояние, в което се намира . „Знаем, че Дени е студент в Йейлския университет в Америка и има много трудности с подготовката съобразно ангажиментите в университета. Раздаде се максимално за отбора“, обобщава Никола Петров.

ДЕСИМИРА ТОНЧЕВА