fbpx Skip to main content
НОВИНИ

Уникалните басейни за плувни спортове по света

Най-големият плувен басейн в света се намира в популярния чилийски курорт „Сан Алфонсо дел Мар”. Гигантското съоръжение е регистрирано в Книгата на Гинес. Басейнът е изваян във формата на истинска лагуна с морска вода. Дължината му е 1 км, а броят на желаещите да го разгледат расте непрекъснато.
Тъй като се шири на самото крайбрежие, басейнът впечатлява с безкрайната си кристалносиня водна площ. Но по-важното е, че той е нещо много различно от място единствено за разхлаждане.
В лагуната са вложени супермодерни технологии, които позволяват океанската вода да се филтрира и сменя, обяснява биохимикът Фернандо Фишман, председател на компанията Crystal Lagoons Corporation, създала грамадния изкуствен водоем. Този образец на прогреса позволява да се прави това, което преди се смяташе за технически невъзможно, а именно обезпечаване на колосални маси вода за живота в обкръжаващата плажна среда, както и на възможности за водни спортове на най-високо ниво. Басейнът в Сан Алфонсо заема площ от 8 хектара и по размери е съпоставим с 6000 стандартни 8-метрови басейна. Вместимостта му е 250 хил. куб. м вода. За втори по големина след него се смята басейн в Мароко, който е 150/100 м. Температурата на водата през лятото постоянно е 26 градуса – поддържа се с 9 градуса по-висока от тази на океанската вода, която е в непосредствена близост. Водата за басейна се взема от 35-метрова дълбочина. За строителството му са изразходвани $1,5 млн. а поддръжката възлиза на $4 млн.
Най-големия закрит басейн в света е в комплекса „Сийгая” в Япония. Атракцията може да побере до 10 000 души по едно и също време. Освен това има и вулкан, който „изригва“ на всеки 15 мин. Интериорът на съоръжението наподобява естествен плаж край океана. Размерите му са 300 м дължина и 100 м ширина и е в списъка на световните рекорди на Гинес. Съоръжението е открито през 1993 г., а броят на посетителите му достига кулминация през 1995 г. – посещават го 1,25 млн. годишно. За да плуват в него, желаещите заплащат билет от 2600 йени за възрастен и 1600 йени за деца, в зависимост от сезона. The Ocean Dome беше затворен официално на 1 октомври 2007 г. за ремонт. За щастие, ремонтните дейности са приключили на 13 ноември, 2009 г., и аквапаркът е бил отворен. Откакто е възобновен аквапаркът, размерът на клиентите почти се е удвоил, а цената се е увеличил до 3000 йени за възрастен и 2000 йени за дете.
Любопитен детайл е, че най-дълбокият закрит басейн в света
се намира в Брюксел, Белгия в развлекателен център за гмуркане и почти всеки може да се гмурка колкото пожелае, ако е съпроводен от професионален инструктор.
Басейнът е съставен от подводна структура с плоски платформи на различна дълбочина. Той има две плоскодънни части, разположени на дълбочина от 5m (16 ft) и 10m (32 ft), и огромна цилиндрична дупка с дълбочина 33m (108 ft). Най-луксозните басейни в света се броят на пръстите на едната ръка. Сред тях са съоръженията в хотел „Краун Талърс” в Тайпа, остров Макао; Бурдж Ал Араб (Дубай), „Синята лагуна” в Гриндавик (Исландия), „Четири сезона” в Коста Рика и басейнът в луксозния хотел „Периволас” в Санторини.