fbpx Skip to main content
НОВИНИ

Фантастичен Александър Николов! Преодоля втората магична граница на 100 м св. стил.

[:bg]След 56 г. варненец преплува кралската дисциплина под 50 секунди

30-06-2017 22:14 | Автор: Иван Цанов

Плуването е измерим спорт. Изключително точен. Това е най-справедливият спорт на света и затова най-великият индивидуален – играе само хронометърът, съдиите на практика са фигуранти (особено когато се плува свободен стил), състезателите са поставени при абсолютно равни условия, публиката не може да въздейства.

Плуването е и исторически спорт. При него дъхът на човек секва, когато се сети за магическите граници. Всеки спорт има магични граници, но при плуването магията е най-голяма. То борави с кръгли, елементарни числа – 100 метра се плуват за около минута, независимо какъв стил. Човешкото внимание отлично се съсредоточава за това време, а и плуването има най-простите правила на планетата – шампион става винаги този, който след като скочи във водата първи докосне стената.

Плуването е български спорт. Милиони нашенци са влюбени в него. Те искат да знаят обаче за времето, историята и границите.

Най-популярната плувна дисциплина е 100 м свободен стил. Това е най-бързият стил, дяволски красив. Плувците, които го плуват са като аполони, а плувкините – истински русалки.

Първата магична граница е едната минута. Знаете ли как се казва българинът, който пръв я преминава и кога става това?

Вероятно не. Веднага казваме.       

На 16 юли 1960 г. в София на открития басейн „Диана бад“ за първи път български плувец плува 100 м св. стил под 1 минута по време на контролни състезания на проектоолимпийския състав на Народна република България. Името на плувеца е Валентин Попов, а резултатът – 0:58.4 секунди.

 Какво прави този легендарен човек, който след 16 юли 1960 г. вече е безсмъртен? Никой не знае. Следите му се губят във Франция и никой не е чувал нищо за него. Даже не знаем дали е между живите.

Втората магична граница е петдесетте секунди.

Тя бе преодоляна днес – на 30 юни 2017 г. на покрития 50-метров басейн „Диана“ в столицата. Името на плувеца е Александър Николов (ПСК Черно море Варна), а времето – 49.53 секунди.

Трябваше да минат 56 години и кусур за да може българин да преодолее втората магична граница на 100 м св. стил.

Колко ли години трябва да изтекат през комина, че да бъде преодоляна и третата магична граница – 40 секунди? Никой не може да каже, но вероятно 60-70 години, а може би и повече.

Със сигурност повечето от вас, които четат този текст няма да доживеят този исторически момент, а ще са мъртви.

Но живеещите днес ще помнят до края на дните си датата 30 юни 2017 г. и името Александър Николов. Щастливец е той.

http://bgswim.com

***

Заглавието е на администратора на сайта http://pskchernomore.org

 

 [:]