fbpx Skip to main content

Филмът за маратона „Галата-Варна“, създаден за 80-ата годишнина на събитието от журналиста Деян Михайлов, влезе в рубриката „50 филма за 50 години БНТ“. Той е качен и в ютюб, за да могат почитателите на плувната магия да съпреживеят отново мигове от събието, чийто главен организатор е плувният шампион на България ПСК „Черно море“.
Лентата разказва за най-старото плувно състезание в България. Всяка година форумът привлича стотици плувци от страната и чужбина. Историята на състезанието започва през XX век, изпълнена е с много любопитни случки, достойни постъпки и спортни рекорди. Четири хиляди и четиристотин – това е разстоянието, което изминават плувците по време на маратона.
Международният традиционен плувен маратон Галата – Варна се провежда всяка година в първата неделя на август. Проявата е открита за всички граждани и гости на Варна, навършили 12 г., от всички краища на света.
Трасето на плувния маратон очертава линията по море от нос Галата до Втора буна на варненския плаж. Разстоянието по права линия е 4400 м. Тъй като в открити води е невъзможно да се плува по права линия без очертани коридори, на практика ще плувате близо 5000 м до финала. Трябват смелост и кураж!
Рекорд по участие в историята на маратона държи 2017 г. Тогава на старта на нос Галата застанаха 321 плувци!
Рекордът по време за преплуване на дистанцията с финал на втора буна е от 2009 г. Тогава победител стана 18-годишният Михаил Георгиев от Пловдив с време 47,03 мин.
Рекордът по време с финал на първа буна е 46,39 мин и принадлежи на Петър Стойчев (1995 г.)

Автор: Десимира Тончева