fbpx Skip to main content
НОВИНИ

Чакат рекорден брой плувци за маратона Галата – Варна

[:bg]

Рекорден брой плувци се чакат в тазгодишния маратон Галата – Варна. 76-ото издание на проявата е на 7 август, неделя. Условия за рекорда дават благоприятната метеорологична прогноза за неделния ден, както и натрупаният през годините авторитет на маратона, съпътстван от перфектната организация.
Организатори са ВМС на Република България, община Варна и ПСК „Черно море”, а надпреварата ще премине под патронажа на министъра на спорта Красен Кралев. Председател на организационния комитет е зам.-кметът Коста Базитов.
Припомняме, че рекордът по участие в това най-масово лятно състезание на морската столица е през 2014 г., когато стартираха 280 състезатели.
И тази година по традиция в надпреварата ще се включат освен състезатели от всички клубове в страната и любители, така и плувци от чужбина. Тъй като проявата не е по предварителни заявки, точният брой на плувците и представителите на различни държави ще стане ясен в деня на старта.
За 75-ото издание на маратона миналата година организаторите увеличиха двойно наградния фонд, който остава в същия размер и тази година – общо 7000 лв. Победителите при мъжете и жените ще бъдат възнаградени с премии по 1000 лв. Подгласниците им, които се класират на второ и трето място, ще получат награди съответно по 700 лв. и по 500 лв. За завършилите на четвърта, пета и шеста позиция са предвидени бонуси както следва: по 400, 300 и 200 лв. С по 200 лв. парична награда ще бъдат отличени най-добре представилият се варненец, най-добрият плувец с увреждания и плувецът с най-много участия в маратона.
В масовия старт право на участие имат варненци и гости на града, родени преди 2004 г. и по-големи.
Сборният пункт е на Морска гара на 7 август в 7,30 ч. От там с кораби плувците ще бъдат транспортирани до нос Галата, откъдето стартът ще бъде даден в 10 ч.
За преплували разстоянието от нос Галата до Буна № 2, което е 4500 м по права линия, се смятат всички, пристигнали на финала до 90 мин. след победителя. След затварянето на маратона всички останали състезатели задължително преустановяват плуването и с помощта на придружаващите лодки се отправят към буна № 2.
Всеки участник, който преплува дистанцията, ще получи купон за безплатна закуска и напитка, грамота и фланелка.
В 75-ото юбилейно издание на надпреварата миналото лято стартираха 273-ма плувци. Победител при мъжете тогава стана Венцеслав Айдарски, който в момента представя страната ни на олимпиадата в Рио де Жанейро.
Маратонът Галата – Варна се провежда всяка година от 1939-а насам, като старт няма единствено през 1944 г.
Рекордът по време за преплуване на дистанцията е от 2009 г. Тогава победител стана 18-годишният Михаил Георгиев от Пловдив с време 47,03 мин.
Рекордът по време с финал на първа буна е 46,39 мин и принадлежи на Петър Стойчев (1995 г.)

[:]