fbpx Skip to main content
НОВИНИ

Шампионът ПСК „Черно море” е отбор № 1 на Варна за декември

[:bg]

Тихомир Тодоров оглави класацията на спортното училище

Шампионът на България по плуване – ПСК „Черно море”, бе коронясан за отбор № 1 на Варна за месец декември. Клубът е едноличен лидер в анкетата, като вота си за това да бъде излъчен за победител, са дали всички участващи в допитването спортни журналисти. Церемонията по награждаването се проведе в Радио Варна. Статуетките на призьорите връчи Кристиан Димитров, шеф на дирекция „Спорт” при община Варна.

Ръководството на клуба има още един повод за гордост – плувец № 1 на тима за 2016 г. – Тихомир Тодоров, бе отличен за най-успешен състезател на ССУ „Георги Бенковски”. През декември суперталантът оглави почетната десетка на отбора за изминалата година . С прекрасните си изяви той е натрупал общо 128 т. И има общо 16 медала – 9 златни, 5 сребърни и 2 бронзови – само от държавни първенства. Възпитаникът на Никола Петров покри норматив за предстоящо европейско първетство, а през изминалата година участва на шампионат на Стария континент за младежи.

Признанието, което получи от спортните журналисти новият хегемон в БГ плуването – ПСК„Черно море“, е сериозно подплътено.

Черноморци превзеха крепостта „Младост“ (Пловдив) и спечелиха Купа „България 2016“ с актив от 2271,62 т. Пловдивчани останаха втори с 2253,75 т.

Поставяйки край на една епоха от четвъртвековно надмощие на пловдивския колос, шампионите от Варна направиха историческа промяна във водачеството в родното плуване.

През 2016 г. комплексният шампион на България за всички възрасти  – ПСК „Черно море“, обогати клубната витрина с рекордните 195 медала. От тях 84 са златните отличия, сребърните са – 63, а бронзовите медали – 48. Това са медали само от държавни първенства. Треньори на черноморци са Никола Петров, Антон Гиляревский, Денислав Калчев, Борислав Георгиев, Калоян Георгиев, Доротея Славкова и Меглена Николова.

По време на награждаването в Радио Варна главният наставник на черноморци Никола Петров благодари на всички спортни журналисти.

„2016 г. е най-силната ни година, откакто аз съм в клуба. Станахме комплексен шампион на България. Нарушихме досегашната хегемония на пловдивския „Младост”, който 25 г. поред вдигаше трофея. Това беше моята цел в продължение на 5 години и всички треньори, които работим в клуба, заедно я постигнахме. Движим се в правилната посока”, коментира Петров.

Главният треньор на шампионите изтъкна, че през изминалата година „Черно море” е имал участник на олимпиада в лицето на Александър Николов, както и трима участници на европейско първенство за юноши. „Станахме отборни шампиони и носител на Купа „България 2016”. По-силна година не сме имали”, каза Петров. Той потвърди думите на Кристиан Димитров, че оттук нататък треньори и състезатели трябва да задържат това ниво и да продължават да се развиват във възходяща градация. И благодари на община Варна за прекрасните условия, които предоставя за тренировки и подготовка на плувците за държавни шампионати и международни турнири.

Петров оцени възпитаника си Тихомир Тодоров като млад, изключително талантлив плувец, който е само на 16 г. и тепърва ще покорява още високи върхове: „Днес ни предстои среща с националния мениджър Криситян Минковски, който е на посещение във Варна”.

Никола Петров анансира, че предстои да бъде обособено олимпийско звено. Той поясни, че в него, по преценка на треньорите, ще тренират състезатели с необходимия арсенал от качества и възможности. „Това звено ще е от отворен тип. Благодаря на община Варна, с чиято подкрепа го създаваме. Имаме тяхното обещание, че ще помагат. Целта ни е олимпиадата в Токио през 2020 г.”, заключи Петров.

По време на церемонията бе наградена Мариела Николова, която стана спортист № 1 на Варна за декември. Тя е шампионка на държавното първенство в клас „Лазер Радиал”. Николова се класира на 25-о място на световното първенство за девойки до 19 г. в същия клас в Нова Зеландия.

Победител в онлайн анкетата стана състезателката по карате киокушин Жасмина Янчева от СК „ТИМ“.  Жасмина спечели бронзов медал от световното за девойки във Варна. Нейн треньор е Красимир Димов.

[:]