fbpx Skip to main content

Плуването е невероятна тренировка и спорт за хората от всички възрасти. Научете как то ще ви помагне да поддържате физическа форма и ще подобри психическото ви здраве.

 

  1. Тренировка за цялото тяло

Плуването е страхотна тренировка за цялото тяло! Когато плувате, вие ангажирате почти всяка основна мускулна група, включително ръцете, краката и ядрото.

Ако имате нужда от упражнения с ниско въздействие, плуването е за вас! Плуването увеличава сърдечната честота, без да натоварва ставите ви излишно.

Редовното ходене на басейн изгражда сила, тонизира мускулите, подобрява тонуса и повишава метаболизма ви.

 

  1. Фитнес за сърцето

Плуването е най-добрата форма за слабо въздействие върху сърдечно-съдовата система. Сърдечно-съдовите упражнения включват сърцето, белите дробове и кръвоносната система. Всеки вид аеробна дейност като плуване, колоездене или бягане ще подобри вашата сърдечно-съдова форма. Поддържането на вашата кардио форма може да ви помогне да подобрите благосъстоянието си за цял живот.

 

  1. Фитнес през целия живот

Плуването е уникален спорт, защото наистина е подходящо за всички възрасти и нива на фитнес. Някои видове упражнения могат да бъдат предизвикателни или невъзможни за изпълнение от хора, които са по-възрастни или които имат ограничени технически умения.

Плуването ви позволява да вървите със собствено темпо и е привлекателно за новодошлите – водата никога не съди. Това наистина е единственият спорт, който можете да практикувате цял живот.

 

  1. Рехабилитационни наранявания

Ако имате нараняване или хронично заболяване като артрит, плуването е чудесен начин да възстановите тялото си и да управлявате симптомите. Водата нежно поддържа вашите мускули, така че като да сте в нулева гравитация с допълнителното предимство на устойчивостта на водата за фитнес.

Редовното плуване ще ви помогне да изградите мускули и да подобрите издръжливостта си, което също ще ви помогне да предотвратите бъдещи наранявания.

 

  1. Достъпно за хора с увреждания

За хората с физически увреждания водата може да бъде чудесен начин за упражнения. Има много спортисти с физически увреждания, които обичат да плуват, а басейните по света правят своите съоръжения по-достъпни.

Плуването също може да бъде чудесно упражнение за хора с умствени увреждания, тъй като помага за повишаване на увереността и подчертава фокуса върху позиционирането на тялото.

 

  1. Безопасно е по време на бременност

Докато са бременни, жените много често изпитват болки в ставите и мускулите поради драстичните промени в тялото. Плуването е прекрасно упражнение по време на бременност, защото е безопасно, с ниско въздействие и е леко за ставите.

 

  1. Плуването изгаря много калории

Плуването може да бъде една от най-предизвикателните тренировки (ако искате да бъде такава) и в резултат на това можете да изгорите огромно количество калории, което е идеално, ако загубата на тегло е вашият фокус.

Един елитен плувец може да изгори до 1000 калории на час в басейна. По-вероятно е да изгорите между 300-500 калории на час плуване в зависимост от вашия пол, телесно тегло и интензивност на плуване.

 

  1. Подобрява съня

Колкото повече плувате, толкова по-добре ще спите! При проучвания на възрастни с безсъние, тези, които спортуват редовно, съобщават за подобрен сън.

По-конкретно, плуването е страхотно, защото ангажира цялото ви тяло, насърчавайки добър режим на сън за възстановяване на всичките ви мускули.

 

  1. Повишава настроението ви

Плуването те прави щастлив! Доказано е, че упражненията освобождават ендорфини, които подобряват общото ви настроение и щастие. Плуването също е чудесен начин да изградите социална общност, да се съсредоточите върху поставянето на цели и да подобрите увереността си.

 

  1. Управлява стреса

Имате тежък ден? Отидете на плуване!

Плуването е чудесен начин за облекчаване на стреса и безпокойството. Освен това може да ви разсейва и да ви помогне да пренасочите тревожните мисли. Можете да избягате от света и да бъдете едно с водата.

 

Бонус! Плуването ви прави по-щастливи

Независимо какво сте правили преди плуването, ще се почувствате по-добре и по-щастливи след него. Това отчасти се дължи на освобождаването на ендорфини, но също и на чувството за постижение, че сте направили нещо.