fbpx Skip to main content

От ползите на плуването могат да се възползват хората от всички възрасти. Плуването е един от малкото спортове, който може да бъде практикуван от най-малките до най-възрастните хора.

Никога не е късно да започнете да се радвате на скритите ползи от плуването. То е идеално, както за психическото, така и за физическото здраве. Плуването е спорт с ниско въздействие, който осигурява по-голяма устойчивост от упражненията на сушата и има терапевтичен охлаждащ ефект върху тялото, откъдето идват и многобройните му предимства. Или казано с други думи, това е идеалният спорт, който можете да практикувате.

Ето и 10 от по-малко очевидните предимства на плуването:

 

  1. Плуването подобрява социалните умения

Плуването е много социален спорт. Плувците от всички възрасти могат да участват заедно, да тренират заедно или да работят с треньор в басейна. Проучване разкрива, че тренировките и социалните контакти водят до подобряване на психичното здраве. Участниците в проучването са имали по-ниски нива на тревожност и депресия, отколкото техните връстници.

 

  1. Плуването учи на целева ориентация

Плувците стават целенасочени в личния и професионалния си живот. Плуването дава на децата и възрастните нещо, към което да се стремят. Независимо дали става дума за ритане на кикборд, подобряване на времето за обиколка или възстановяване след нараняване с водна рехабилитация, определянето на цели и постигането им е от ключово значение. Уменията, които плувците придобиват в басейна, за да реализират и постигнат целите си, са умения, които могат и ще бъдат използвани и извън неговите предели.

 

  1. Децата, които плуват, стават активни възрастни

Плуването е важна дейност в борбата с детското затлъстяване. То има всички три елемента на физическа активност, препоръчвани за поддържане на здравето при  децата: издръжливост, сила и гъвкавост. Плуването предоставя на децата инструменти, умения и отдаденост за поддържане на по-здравословен живот като възрастни.

 

  1. Плуването ви прави по-умни

Редовното плуване, подобрява функцията на паметта и уменията за мислене, намалява възпалението и инсулиновата резистентност в мозъка, което насърчава растежа на нови мозъчни клетки. Плуването също подобрява настроението, безпокойството и стреса, което увеличава способността на мозъка да мисли по-ефективно.

 

  1. Плуването преподава умения за изграждане на екип

Плувците имат по-добри умения за изграждане на екип. Те се учат да работят заедно, да се насърчават един друг, да общуват и да стават лидери. Уменията за изграждане на екип насърчават сътрудничеството, целенасочеността, вдъхновението, разработването на стратегия и координацията, което в резултат води до успешна кариера и професионални взаимоотношения.

 

  1. Плуването изгаря повече калории от джогинга

Когато сравнявате плуването с бягането, можете да изгорите повече калории, плувайки обиколки около басейна, отколкото да бягате обиколки за един час. Един час енергично плуване в обиколка може да изгори до 715 калории.

 

  1. Плуването забавя процесите на стареене

Няма вълшебно хапче за по-дълъг живот, но басейнът е като извора на младостта. Редовното плуване може да забави ефектите от стареенето чрез намаляване на кръвното налягане, увеличаване на мускулната маса, подобряване на кислорода и притока на кръв към мозъка, както и повишаване на сърдечно-съдовото здраве. Плуването също може да подобри физическата сила и баланса при възрастните. Възрастните, които страдат от болки в ставите, могат да използват басейна, за да увеличат гъвкавостта и да намалят възпалението на ставите.

 

  1. Плуването е добро за хората, страдащи от астма

Плуването е чудесно за хора, които страдат от хронични белодробни заболявания като астма. Страдащите от астма, особено тези със спортно индуцирана такава, могат да изпитат проблеми, тъй като загубата на топлина и влага в бронхиалните тръби ги кара да се свиват. Това се случва, когато въздухът е сух и/или студен навън. Плуването е най-доброто упражнение за пациенти с астма, защото влагата от водата замества влагата, изхвърлена по време на енергично дишане.

 

  1. Плувците са по-уверени

Плуването е спорт за изграждане на доверие. Ранните доказателства от текущо проучване на университета Грифит в Австралия разкриват, че младите плувци са по-уверени от своите неплуващи връстници. Това важи и за състезателни и несъстезателни възрастни плувци. Плуването учи на увереност в басейна и в откритата вода, което означава и увереност на сушата.

 

  1. Минимална екипировка

Плуването е един от най-добрите спортове, тъй като изисква минимална екипировка. Можете да тренирате само с бански и очила.

 

Никога не е твърде рано или твърде късно да започнете да плувате. Скачайте и се забавлявайте, защото вашият живот, здраве и благополучие зависят от това !