fbpx Skip to main content
НОВИНИ

130 души се докоснаха до магията на плуването в морския празник „1000х1000“

[:bg]

Сто и тридесет души се докоснаха до магията на един от най-красивите и трудни спортове – плуването, по време на морския празник „1000 по 1000”. Събитието, което фокусира голям интерес от страна на варненци и гости на града и страната, се проведе на плажа до ресторант „Мистър Баба“ през уикенда. Форумът няма състезателен характер.

Дебютното първо издание на плувния празник, което бе част от събитията, посветени на „Варна – Европейска младежка столица 2017“, се организира от шампиона на България ПСК „Черно море”, съвместно с община Варна и ВМС на РБ. Идеята за инициативата е на Филип Ромбаут, член на УС на ПСК „Черно море“. За голяма част от екзалтираните участници то бе генерална тренировка за най-старото плувно състезание у нас – „Галата – Варна”. Маратонът е на 6 август, неделя. Главен координатор е Валентин Пантелеев.

Низ от емоции беляза „1000х1000“. На старта да преплуват дистанцията от 1000 м в морето застанаха шампиони от ПСК „Черно море“, много плувци от различни възрасти от всички варненски клубове, състезатели от чужбина, които почиват във Варна, както и ентусиасти, решили да се потопят в красивата емоция.

Форумът бе открит от командира на ВМС контраадмирал Митко Петев, който преплува дистанцията заедно със сина си, Кристиан Димитров, шеф да дирекция „Спорт“, кап. Камен Кукуров и дългогодишният организатор на маратона „Галата-Варна“ Надежда Парушева. Те приветстваха участниците и им пожелаха да обичат морето и да се обръщат със страхопочитание към него.

Надежда Парушева изрази увереност, че морският плувен празник ще се превърне в традиция.

Първа в проявата, която няма състезателен характер, финишира Стилина Иванова от шампионския отбор на „Черно море“.

Тя сподели, че е участвала, за да направи генерална тренировка за маратона „Галата-Варна“. Съотборничката й Бояна Кирчева също изрази задоволство и анонсира, че ще плува в големия маратон.

С три свои състезателки от Ирландия, Холандия и Дания плува и треньорът Явор Захариев, който бе наставник на националите по плуване на Бахрейн.

Многолюдна публика, която събираше слънчев тен на плажа, аплодира момчетата и момичетата в „1000 х 1000“. Тя се забавляваше с коктейл от музикални изпълнения. Всички участници получиха оригинални шапки и гривни с логото на събитието.

На финала те бяха възнаградени с атрактивни награди от томбола. Изненадите бяха осигурени от община Варна със съдействието на спортния магазин „Декатлон“.

Събитието бе обезпечено от ВМС на РБ, БЧК и квалифицирани спасители, които бдяха над желаещите да преплуват дистанцията от 1000 м в морето.

[:]