fbpx Skip to main content

Когато става въпрос за по-бързо плуване, няма много неща, които са толкова мощни и толкова мотивиращи, колкото записването на тренировките на хартия.

Това не само ще ви даде силно чувство за отговорност и собственост върху вашето плуване, но също така е доказано, че в дългосрочен план помага да плувате по-бързо.

Ето 5 подкрепени от изследвания причини, че прекарването на няколко минути всяка вечер след тренировка с дневник/тетрадка ще ви помогне да станете по-бърз плувец:

  1. Записването на целите увеличава шанса ви да ги постигнете

Целите са склонни да се носят по течението заедно с всички останали мисли.

Един ден си мислим, че сме непобедими и можем всичко, в резултат на което визуализираме и мислим докъде могат да ни отведат талантът и отдадеността ни. И много скоро след първия неуспех или лоша тренировка по плуване се разочароваме или губим надежда.

Изписването на целта я прави по-реална, „хваща“ целта ви от приливите и отливите на ума ви и я хвърля право в реалността.

Изследванията показват, че тези, които записват целите си са с около 42% по-склонни да ги постигнат, отколкото тези, които просто мислят за тях.

Ето какво да направите, за да вкарате причина номер 1 в действие:

Напишете целите си за големите срещи за годината, след което поставете написаното на видно място (може да си напрвите мини vision board свързан само с целите ви в плуването).

В неделя вечерта напишете целите, които имате за предстоящата седмица: присъствие на тренировка, усилия, които ще положите, изпълнение на малки екстри след тренировка.

Поставяйте си цели за всяка тренировка. Отделяйте по няколко минути, за да запишете 1-2 неща, които да направите по време на трнировката.

  1. Имате два пъти по-голям шанс да успеете

Ако има начин, който да удвои вероятността да сте по-последователни с нещата, които сте си поставили за цел, бихте скочили с двата крака, нали? Това е силата, която проследяването на тренировки може да има.

 

По време на проучване на над 1 700 души в университетите Джон Хопкинс и Дюк изследователите установяват, че участниците, които записват дневния си прием на храна в дневник, губят два пъти повече тегло в сравнение с тези, които не го правят.

Ако записвате тренировките си по плуване, е по-вероятно да проследите навиците си по време на вашето обучение, както и начина си на живот извън басейна.

Това ще ви осигури един по-добър поглед и ще ви помогне да сте по-честни със себе си относно това колко упорито всъщност работите.

  1. Ще поемете отговорност за вашето плуване

Колкото и да е странно, самата практика на проследяване на тренировките ви кара да искате да поемете отговорност за вашето плуване. Знаейки, че ще трябва да запишете следващата си тренировка малко по-късно би било достатъчно, за да искате да положите повече усилия.

Мета-анализ на проучвания за загуба на тегло от 1993 до 2009 г. установява, че участниците, които са били помолени да наблюдават сами режима си на хранене и фитнес, са по-склонни да спортуват повече. С други думи, знанието, че тяхното поведение и действия се измерват е достатъчно, за да ги подтикне да положат повече усилия.

Всеки път, когато сте по средата на поредната изтощителна тренировка, борейки се със себе си, самата мисъл, че след това ще трябва да запишете посредствена тренировка в дневника си ще ви даде мотивация да продължите и да положите още повече усилие.

Идеята да „опозорите“ дневника си с не добра тренировка ще бъде достатъчна мотивация да дадете още повече.

  1. Планирането на тренировката ви помага да се придържате към нея

Ако използвате тренировъчен дневник, това означава, че си поставяте (писмени!) цели за вашата тренирвка, а и за целия сезон.

Друг начин да се приближите до целите си е да си поставяте краен срок.

За някои плувци това може да е смущаващо, но изследванията показват, че когато участниците заявяват къде и кога ще изпълнят конкретна задача, е по-вероятно да я изпълнят.

Лесно е да мислим и да мечтаем за нещата, които бихме искали да направим, за да се подобрим във водата, за да постигнем целите си обаче е нужно да превърнем тези мисли и мечти в действия. Първата стъпка е да започнем да записваме кога, къде и как ще направим нещата, които искаме да постигнем.

  1. Ще ви даде редовна и незабавна мотивация

Един от най-предизвикателните психически аспекти на това да си плувец е търпението, което се изисква, за да постигнеш отлични резултати.

Тренираме много и сме разочаровани, когато нещата не се подобряват веднага. Работим упорито в продължение на месеци, като често се забавяме в практиката, тъй като умората и работата се натрупват.

Проследяването на тренировките в дневник всеки ден ще ви даде незабавно чувство на удовлетворение и комфорт, знаейк че сте отишли на тренировка, работили сте усилено и оставате верни по пътя към желаната цел.

В обобщение, тези малки мотивиращи действия може да не са толкова силни, колкото когато постигнете най-доброто си време, но инерцията, която ще дойде  от редовните „малки победи“, идва като голяма приливна вълна от натрупани действия и резултати.

Ако сте сериозни относно плуването, трябва да го измервате. По този начин фокусът и енергията ви винаги ще бъдат насочени към нещата, които проследявате и измервате, така че седнете с дневника си, напишете си няколко цели и проследете големите успехи в тренировките си, които ще дойдат скоро.