fbpx Skip to main content

Менталната издръжливост е съвкупност от мисловни умения и способности, които помагат на плувеца да се концентрира върху главното, да поддържа яснота на мислене и висока ефективност в трудни ситуации и в случаи на неуспех. Има пет начина на развиване на психологическа устойчивост, които ще ви помогнат да развиете и физическата си издръжливост. Затова, независимо дали сте треньори, родители или плувци, продължавайте да четете!

Готови ли сте да се тествате? И така, психологически издръжливият плувец:

  • Не се разочарова от неуспехите си и разбира, че те са нещо временно;
  • Учи се от грешките си и ги превръща в трамплин за развитие;
  • Влиза без страх в трудна ситуация, за да може да я овладее отвсякъде.

Комбинацията от тези три умения помага да получите плувец, който е мотивиран, фокусиран и решен да покаже най-добрите си способности и ефективност във водата. Устойчивостта, самочувствието и максималната концентрация са умения, които могат да се развият чрез постоянни упражнения.

5_Плувецът трябва да може да прави оценка сам на себе си.

Изглежда твърде лесно и ви се струва, че е капан. Но колкото е по-просто, толкова по-малка е вероятността от грешки. Всеки треньор знае това. Излизайки от водата, всеки плувец остава насаме с мислите си, оценява работата си и усилията си, това, което се изисква от него. Той трябва да може бързо да направи ценка и да я прави редовно. Само чрез сравняване на резултатите, може да се разбере как се движи. Не забравяйте, че лошият резултат също е резултат.

4_Три позитивни утвърждения всеки ден.

Позитивните думи помагат да оформим такова бъдеще, към което се стремим, като изтласкваме негативните мисли от ума си. Психологически силен спортист не се става за една нощ или за една седмица. Това е резултат от редовна работа със себе си. Превръщайте противоречивите мисли в главата си позитивни утвърждения с помощта на ежеденвни упражнения.

На състезание съм стресиран, а това ми пречи да се представям добре.

Заменете тази мисъл с: “Напрежението и вълнението са неразделна част от всяко състезание. Обичам да участвам в състезания, за да се предизвиквам и да виждам на какво съм способен.

3_Влезте в психиката на шампион.

Това е поредното правило, което работи просто. Запишете си кой е бил най-добрият ви старт, който някога сте имали. Копирайте всеки път психологическото състояние, в което сте били в онзи момент и което ви е помогнало да постигнете успеха.

Фокусирайте се върху отделни неща:

Какви са били мислите ви в този ден?

Какво сте направили, за да стигнете до това състезание?

Какво ви е помогнало да покажете тези резултати?

Какви емоции сте изпитвали?

Върху какво сте били фокусирани?

2_Разговаряйте със себе си.

Вътрешният диалог е добре познат начин за психологически самоанализ. Веднага се вижда по лицето на плувеца дали той води такъв вътрешен диалог. Важното е как го прави – правилно, искрено, с позитивизъм и продуктивно отношение. Опитайте се да си спомните най-трудния момент на състезание, в който сте бил разочарован от себе си. Какво сте си казвали тогава? Много плувци се съпротивляват на това упражнение. В крайна сметка то изпитва тяхното его. Показва слабостта им. Но си заслужава.

Вместо: “Ще се проваля, какъв е смисълът да опитвам?”, кажете си: “Дори и да не спечеля, колко ли бързо мога да плувам?”

Разговорът със себе си невинаги е най-приятният, но можете да го превърнете в нещо позитивно, ако го правите правилно.

1_Стимулирайте се психологически.

Стимулите, които всеки плувец може да насочва самостоятелно без никаква външна помощ, помагат за изграждане на умение за концентрация върху главното в точния момент, разчитайки само на себе си. Такива психологически стимули обаче трябва да бъдат подготвени предварително – няма време за размисъл в сюблимния момент. Например, ето някои, които може да използвате, когато плувате на 100 метра:

На старта = “Покажи експлозивно начало!”

Първите 50 м = “Светлинна скорост!” Или “Спокоен спринт!”

Следващите 25 м = “Ускорявай!”

Последните 25 м = “Доминирай!” Или “Покажи най-доброто!”

Финал = “Пробий стената!”

Ключът към всичките пет начина на психологическа устойчивост са в това, че са прости. Обмислянето не помага в моменти, в които са ви нужни максимална скорост, концентрация и издръжливост. Тренирайте менталната си издръжливост. Това води до успех и отлични резултати!

sportstation.bg