fbpx Skip to main content

Едно от най-добрите и мотивиращи неща, които можете да направите, за да развиете потенциала си и да се превърнете в по-бърз плувец е просто да започнете да записвате тренировките си.

Следва да представим 5 подкрепени от науката причини, според които прекарването на няколко минути всяка вечер след тренировка с дневник в ръка ще ви помогне да станете по-бърз плувец:

  1. Записвайки целите си е по-вероятно да ги постигнете

Целите имат склонността да се носят заедно с течението на останалата част от нашите мисли. Един ден си мислим, че сме непобедими и можем да направим всичко като в резултат на това визуализираме и мислим докъде би могъл да ни отведе талантът и отдадеността ни. И все пак следващият неуспех или лошо плуване, отново потъваме и се разочароваме.

Изписването на целта я прави по-реална. Тази техника безмилостно разделя вашата цел от приливите и отливите на ума ви и я хвърля в реалността.

Изследванията показват, че тези, които записват целите си спрямо тези, които просто мислят за тях, са значително по-склонни да ги постигнат.

Всеки мисли за великите неща, които би искал да постигне, но ако сериозно искате да видите как се осъществяват просто ги напишете на хартия.

  1. Има два пъти по-голяма вероятност да успеете.

Ако има начин, който удвоява вероятността да бъдете по-последователни с нещата, които сте си поставили за цел, бихте избрали него, нали? Това е силата, която воденето на дневник на вашите тренировки може да има.

По време на проучване на над 1 700 души в изследванията на Джон Хопкинс и Дюк се установява, че участниците, които записват дневния си прием на храна в дневник, губят двойно повече от теглото си в сравнение с тези, които не го правят. Което има смисъл, когато се замислите.

Ако изписвате тренировките си по плуване, е по-вероятно да видите моделите и навиците в тях, както и начина си на живот извън басейна.

Това осигурява мярка за обективност на вашето обучение, която може само да ви помогне да бъдете по-честни със себе си относно това, колко усилено работите.

  1. Ще поемете по-голяма отговорност за плуването си

Колкото и да е странно, самото практикуване на проследяване на тренировките ви води до желание да поемете отговорност за плуването си. Знанието, че по-късно ще трябва да напишете следващата си тренировка по плуване, е достатъчно, за да искате да положите повече усилия.

Мета-анализ на проучвания за отслабване от 1993 до 2009 г. установява, че участниците, които са били помолени да наблюдават самостоятелно своя режим на хранене и фитнес, са по-склонни да упражняват повече. С други думи, знанието, че поведението и действията им се измерват е било достатъчно, за да ги подтикне да положат повече усилия.

  1. Планирането на вашето обучение ви прави по-склонни да се придържате към него

За някои плувци това може да бъде плашещо или внушително, но изследванията показват, че когато участниците са заявили къде и кога ще изпълнят определена задача, е по-вероятно да го направят.

Лесно е да мислим и мечтаем за нещата, които бихме искали да правим, за да се подобрим във водата.

В крайна сметка това вероятно звучи познато:

Един ден ще започна да върша по-основна работа. Когато се справя, ще започна да се занимавам с допълнително гмуркане след тренировка. Когато ми се прииска, ще започна да ритам до отметката от 10 метра на всичките си отблъсквания.

Вместо непосилни цели, седнете с дневника си и запишете кога, къде и как ще правите нещата, които искате да направите.

  1. Ще ви даде редовна и непосредствена мотивация

Един от най-предизвикателните психически аспекти на това да си плувец е търпението, което е необходимо, за да превъзхождаш.

Ние тренираме мозъка си за няколко тренировки и сме разочаровани, когато нещата не се подобрят веднага. Работим усилено в продължение на месеци, често на практика се забавяме, тъй като умората и работата се натрупват, създавайки ситуация, в която постигаме някакъв резултат, но той се намира под многото нива на умора.

В края на краищата живеем в култура, която изисква незабавно удовлетворение, така че защо трябва да бъде по-различно с нашето плуване?

Проследяването на вашите тренировки в дневника ви от ден на ден ви дава незабавно чувство на удовлетворение и комфорт, като знаете, че сте се появили, работили сте усилено и оставате верни на дългосрочния план на играта.

Резултатите са точно там на хартия, за да можете да ги видите и да се чувствате добре.

Виждайки времето и усилията, които сте инвестирали в басейна, ще започнете да се чувствате уверени, знаейки, че предстоят големите състезания.

Нашият фокус и енергия винаги ще бъдат насочени към нещата, които проследяваме и измерваме, така че седнете с дневника си, запишете някои цели, проследете тренировката си и малко по малко започнете да подобрявате процеса.