fbpx Skip to main content

Плуването не е само рекорди, медали и неправилни тен линии. Освен всичко това, то и спортът като цяло учат на едни от най-важните неща, от които ще имате нужда в живота.

Да се научиш да плуваш не е много трудно, но за да станеш истински плувец е нужна смелост, упорит труд, дисциплина и всеотдайност. Ще имате нужда и от борбеност, за да овладеете специфичните движения и техники.

Всичко, което ще научите ставайки плувец ще ви помогне да положите основите на един щастлив и пълноценен живот.

Нещата за живота, на които плуването ще ви научи:

  1. Упоритост

Няма кратък път към успеха, нито в басейна, нито в живота. За да постигнете целта постоянството и усиленият труд имат решаващо значение. Плуването учи, че усилените тренировки, усвояването на техники и издръжливостта във водата са нужни, за да станете отлични плувци.

Важно е да продължавате и да се стараете да ставате все по-добри и по-добри, защото само с постоянство, последователност и стремеж към постигане на целите ще стигнете далеч в басейна и не само.

Поянкога ще има моменти, когато ще чувствате, че сте се провалили и ще искате да се откажете. Точно това ще бъде времето, когато ще трябва да се научите да се справяте с тези чувства и да продължавате да бъдете позитивни и отдадени на целта си. Това е важно умение, както при плуването, така и в живота извън водата.

  1. Самодисциплина

Самодисциплината е от съществено значение, ако искате да станете страхотен плувец. За да станете истински добри ще имате нужда от много, много практика. Като за начало е важно да си създадете рутина като плуването е добре да бъде една основа част от нея, защото именно това ще бъде решаващо за вашия успех.

Едно от най-важните неща, на които плуването ще ви научи е да си поставяте приоритети и да отделяте достатъчно време за сферите, в които искате да успеете. Бъдете безкомпромисни!

Поставянето на цели е друга важна характеристика, на самодисциплината, която можете да научите в басейна, както и справянето със съвети, критики и неуспехи.

  1. Увереност

Плуването повишава увереността. С негова помощ ще придобиете богат набор от умения, които ще ви отворят врати за много и интересни възможности занапред. Друго положително влияние оказва и върху физическото и психическото здраве.

Плуването укрепва всички основни мускулни групи, повишава гъвкавостта, издръжливостта и енергията.

Постигането на цели, за които сте се трудили усърдно , ще повиши самочувствието ви. Това ще ви помогне много, тъй като ще се научите да оценявате собствените си постижения, както и тези на вашите връстници и да бъдете уверени в способностите си.

  1. Всичко е възможно

Плуването може да ви помогне да свалите ненужните килограми при наднормено тегло или да покачите мускулна маса, ако сте прекалено слаби, може да облекчи травми, за да тичате и правите всички любими активности отново. Плуването буквално може да преобърне живота ви.

Ще ви научи, че няма невъзможни неща. Понякога ще се движите трудно, друг път ще се отпуснете напълно, но важното е винаги да сте в движение бавно, но стабилно.

  1. Да работите в екип

Да се научите да си взаимодействате с хората по положителен начин е много важно, както в басейна, така и извън него.

Плуването е колкото индивидуален, толкова и отборен спорт и е от изключителна важност да се научите не само да работите здраво самостоятелно, но и да мотивирате и да се грижите за съотборниците си. Това е нужно и за да постигнете успех за целия отбор.

Понякога ще ви се иска да направите нещо сами, за да може получените след това заслуги да бъдат изцяло ваши. Бидейки в отбор, обаче, и успявайки да постигнете ефективността на добре смазан часовников механизъм, където всяко колелце е на точното си място, тогава именно започват да се случват наистина невероятни неща.

 „Един плувец, който се бори за величие е могъщ, но груповото преследване на величие е неудържимо.“

  1. Да се отпускаме

За да се научите да плувате е нужно първо да се отпуснете, да се доверите на водата. Същото е и в живота. Нужно е да се отпуснем и да му се доверим, защото всичко, което ни се случва е с причина. Отпуснете се и плувайте, и ще видите, как всичко ще започне да се случва с лекота.

Както е казал Алън Уотс: „Да имаш вяра е като да се довериш на водата. Докато плуваш, ти не се опитваш да сграбчиш и задържиш водата, защото, ако го направиш, ще потънеш и ще се удавиш. Вместо това, ти се отпускаш и се носиш по нея.“

 

Животът е като басейна. Гмуркате се във водата, но не можете да видите, колко дълбоко е всъщност.

Житейските уроци, на които може да ви научи плуването са много. То е уникален спорт и ще трябва да се заредите с търпение, да положите много усилия и да бъдете всеотдайни. Получените след време резултати, обаче, ще си заслужават, не само в професионален план, но и в живота.