fbpx Skip to main content

Плуването е един от най-популярните спортове и хората, които го практикуват са много. Това е спорт, който носи не само забавление, но и множество ползи за здравето, както и начини за поддържане на добра форма. Едно от основните предимства на плуването е, че при него се задействат голям брой мускули. Също така, то е подходящо за почти всички, без значение от теглото им. Това е  благодарение на по-малкото натоварване на ставите в сравнение с други спортове. Нито възрастта, нито физическото състояние играят роля при плуването. С тази дейност могат да се занимават и хора, които страдат от болки в опорно-двигателния апарат и поради това не могат да тичат.

Защо е препоръчително да зпаочнете да плувате? 7 ползи, които ще подобрят живота ви

  1. Плуването подобрява съня

Ползите от плуването, което е аеробна физическа активност, се виждат в много области на живота. Проучвания показват, че сънят не прави изключение. Например, кратко проучване се фокусира върху възрастни хора със заседнал начин на живот, които страдат от безсъние. Групата, която редовно се занимавала с аеробна физическа активност, включваща плуване е отчела по-добри резултати по отношение на продължителността и качеството на съня.

В същото време плуването, както и други спортове, може да помогне за намаляване нивата на стреса, а високото ниво на стрес може да има отрицателен ефект върху съня.

  1. Подпомага загубата на тегло

Плуването може да помогне за изгарянето на значително количество калории. Малко са тези обаче, които си дават сметка, че то може да бъде също толкова ефективно, колкото и бягането, което за мнозина може да бъде скучно и непривлекателно.

  1. Подобрява гъвкавостта на тялото

Плуването няма да разтегне мускулите ви така, както йогата или пилатеса, но все пак може да бъде чудесно средство за разтягане. Максималният диапазон на движение по време на плуване може ефективно да разтегне стегнатите мускули, които след това ще станат по-гъвкави. Това важи и в здравословен аспект – например за хората, които страдат от изгърбване в горната част на гърба. Редовното плуване може да помогне за решаването на този проблем и да допринесе за по-добра стойка и подвижност на засегнатите стави.

  1. Чудесна тренировка

Плуването е не само забавление, но и добро упражнение за тялото, което трябва да преодолее съпротивлението на водата, като по този начин задейства много мускулни групи едновременно. В зависимост от техниката на плуване работите дори с мускули, които обикновено не използвате. Включвате раменете, корема, целия гръб, предмишниците, седалищните мускули и подколенните сухожилия. Благодарение на това можете ефективно да тренирате мускулите на цялото тяло.

Плуването помага още и за изграждането на сила, издръжливост и скорост.

  1. Плуването има положитлеен ефект върху психичното здраве и доброто насторение

Плуването може да допринесе за подобряване на настроението ви. В този случай принципът е подобен на други видове физически дейности, по време на които в тялото ви се освобождават ендорфини. Благодарение на тях след това се чувствате по-отпуснати, по-щастливи и по-спокойни.

  1. Подобрява физическата форма

Редовните тренировки по плуване допринасят за увеличаването на аеробния капацитет, благодарение на което можете да използвате кислорода по-ефективно. Колкото по-голяма е степента на адаптация към тренировките и колкото по-голям е капацитетът на белите ви дробове, толкова по-голям е обемът на въздуха, с който можете да се справите. В резултат на това ще подобрите и  цялостната си форма.

  1. Плуването е чудесно за всяка възраст, както и за бременни жени

Едно от предимствата на плуването е, че водата кара тялото да се издигне, така че крайниците да носят само част от теглото. Това е тренировка с ниско натоварване, която не оказва натиск върху гръбначния стълб, не натоварва скелетната система, ставите, коленете или бедрата.

Плувците движат крайниците си по-лесно и в пълната им степен поради това намаляване на натоварването.

Плуването е един от най-добрите спортове, които може да изберете. Благодарение на факта, че не натоварва ставите, от него могат да се възползват дори възрастни хора и бременни жени. То може да ви помогне да отслабнете, да подобрите фигурата си или физическата си форма. Освен това може да служи чудесно като основна или допълнителна спортна тренировка. Човек обаче трябва да има предвид правилната техника, която е ключът към максимално увеличаване на ефекта от плуването върху здравето ви.